Moscova nu poate explica modificarea mecanismului de ieșire/intrare a moldovenilor în Rusia

  • 18 Decembrie 2014 15:06
Moscova nu poate explica modificarea mecanismului de ieșire/intrare a moldovenilor în Rusia

Reprezentanții Ministerelor de Externe ale Republicii Moldova și Rusiei au discutat ieri la Chișinău despre respectarea drepturilor cetățenilor moldoveni aflați în Federația Rusă.

Partea rusă nici de această dată nu a fost în stare să prezinte baza legală pentru schimbarea mecanismului de ieșire/intrare pe teritoriul Rusiei a cetățenilor moldoveni care au depășit termenul de aflare în această țară, potrivit unui comunicat al MAEIE.

Delegația moldovenească a atras atenția că o asemenea decizie a creat doar confuzie și nu a contribuit în niciun fel la soluționarea problemelor pe care le întâmpină cetățenii moldoveni aflați temporar în Federația Rusă. 

În cadrul consultărilor au fost examinate aspecte importante ale cooperării bilaterale în domeniul consular, inclusiv problema protejării drepturilor și intereselor cetățenilor pe teritoriul ambelor state. Totodată, au fost discutate aspectele ce țin de necesitatea sporirii informării cetățenilor despre legislația națională privind regimul de ședere pe teritoriile celor două țări.

În urma consultărilor, părțile au convenit să continue dialogul și cooperarea bilaterală în vederea identificării celor mai bune soluții pentru consolidarea activității în domeniul consular și au agreat desfășurarea viitoarei runde de consultări consulare în anul 2015, la Moscova.

Amintim că autoritățile ruse au emis o decizie controversată, în ajunul alegerilor parlamentare din 30 noiembrie, potrivit căreia cetățenii moldoveni care au încălcat dreptul de ședere în această țară puteau să vină în Republica Moldova și apoi să se întoarcă în Rusia. Ulterior, însă, mai mulți cetățeni moldoveni au declarat că nu au mai putut intra înapoi în Federația Rusă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:1,03 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău