Moscova încearcă să forțeze acum rezolvarea conflictului transnistrean, fără implicarea Kievului, văzând eșecul armatei ruse în Ucraina, și să impună o soluție prin care să influențeze în continuare politica internă și externă a Chișinăului / Opinie

  • 06 Septembrie 2022 17:03
Moscova încearcă să forțeze acum rezolvarea conflictului transnistrean, fără implicarea Kievului, văzând eșecul armatei ruse în Ucraina, și să impună o soluție prin care să influențeze în continuare politica internă și externă a Chișinăului / Opinie

Moscova încearcă să forțeze acum rezolvarea conflictului transnistrean, fără implicarea Kievului, văzând eșecul armatei ruse în Ucraina, și să impună o soluție prin care să influențeze în continuare politica internă și externă a Chișinăului, a atenționat comentatorul politic Nicolae Negru, comentând ultimele declarații ale oficialilor ruși cu referire la R. Moldova.

El a explicat pentru Radio Chișinău că aceste declarații, care apar des în ultimele zile, transmit unul și același mesaj, că guvernarea de la Chișinău nu vrea să dialogheze cu Tiraspolului și că există pericolul dezghețării acestui conflict.

Este o modalitatea a rușilor de a deforma realitatea, de a o prezenta așa cum le convine lor, a comentat Nicolae Negru, subliniind că există un dialog dintre Chișinău și Tiraspol privind problemele curente, la nivelul Biroului pentru reintegrare:

Ceea ce nu-i convine Moscovei e că Chișinăul nu dorește să discute acum, în momentul când se desfășoară acest război în Ucraina, nu dorește să discute o soluție politică a conflictului transnistrean. Ceea ce este logic. Până nu demult lucrul acesta îl refuza Tiraspol și Moscova.

Moscova, văzând această perspectivă sumbră, eșecul armatei ruse în Ucraina, încearcă acum impunerea unei soluții fără Ucraina, care i-ar conveni ei. Dar noi știm ce-și dorește Rusia. Ea dorește o soluție prin care să influențeze în continuare politica internă și externă a R. Moldova., prin intermediul Transnistriei, mai nou, include în această schemă și Comratul.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a făcut noi declarații astăzi privind regiunea transnistreană, susținând că prezența trupelor rusești pe malul stâng al Nistrului este o consecință a nesoluționării problemei și nu cauza ei. Potrivit lui Lavrov, actualul impas în reglementarea transnistreană  ar fi cauzat de nedorința Chișinăului de a începe negocieri asupra principiilor reglementării pașnice a conflictului.

Săptămâna trecută, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a amenințat Rep. Moldova, declarând că Moscova „va face totul” pentru a apăra interesele populației rusofone din Transnistria și Găgăuzia.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:4,12 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău