Moscova denunță sistemul balistic din România. NATO va aplica măsuri defensive pentru a contracara acțiunile Rusiei, care încalcă INF

  • 25 Ianuarie 2019 17:03
Moscova denunță sistemul balistic din România. NATO va aplica măsuri defensive pentru a contracara acțiunile Rusiei, care încalcă INF

Administrația Vladimir Putin a denunțat instalarea de către Statele Unite a sistemelor balistice în România, informează Mediafax.

Serghei Riabkov, adjunct al ministrului rus de Externe, a declarat în cursul reuniunii că Statele Unite încalcă de fapt Tratatul INF prin instalarea sistemelor balistice în România, au afirmat diplomați NATO citați de agenția de presă Reuters. În plus, Ministerul rus de Externe a acuzat Statele Unite de reactivarea planului privind sistemul balistic spațial.

NATO susține că sistemele antibalistice din România au rolul de a contracara amenințările Iranului.

Alianța Nord-Atlantică va aplica măsuri defensive "proporționate" pentru a contracara acțiunile Rusiei, care încalcă Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (INF) prin instalarea unor sisteme de rachete nucleare ce pot fi utilizate contra Europei, a afirmat anterior Jens Stoltenberg. "Vom lua decizii proporționate și defensive. Dacă vom permite Rusiei să continue încălcarea Tratatului INF, va fi subminată respectarea nu doar a acestui acord, ci a tuturor acordurilor privind controlul armamentului", a declarat Jens Stoltenberg într-un interviu acordat site-ului Politico.eu cu ocazia Forumului Economic Mondial Davos. Stoltenberg a acuzat Rusia că "a dezvoltat și a instalat noi sisteme balistice, mobile, greu de localizat, care pot transporta ogive nucleare și pot ataca orașe europene fără prea mult timp de avertizare". Acest lucru înseamnă că s-a redus zona de evitare a utilizării bombelor atomice într-un conflict, a subliniat Stoltenberg. 

Vineri, la Bruxelles, s-a derulat o reuniune a Consiliului NATO-Rusia, tema centrală fiind situația Tratatului INF. Reprezentanții statelor membre NATO au cerut Moscovei să renunțe până pe 2 februarie la noile sisteme de rachete de croazieră care pot transporta ogive nucleare. Dacă Moscova nu se va conforma, Administrația Donald Trump va iniția procedurile de retragere a Statelor Unite din Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare.

Rusia a instalat sisteme de rachete nucleare pe litoralul Mării Negre, în apropierea frontierei cu Ucraina, conform unor imagini prin satelit obținute de Institutul Imagesat International. Imaginile surprind sisteme de rachete Iskander instalate într-o bază din Krasnodar, oraș rus situat pe litoralul nordic al Mării Negre, în apropierea frontierei cu Ucraina. Rachetele Iskander au raze de acțiune de până la 500 de kilometri și pot transporta atât ogive convenționale, cât și nucleare.

Rusia continuă să încalce în mod clar Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (INF), a acuzat recent un oficial din cadrul Administrației Donald Trump, în contextul negocierilor americano-ruse aflate în curs la Geneva.
 
Sursa: Mediafax
Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:12,86 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău