Moscova consideră iresponsabilă decizia Parisului de a trimite blindate în Ucraina

  • 12 Ianuarie 2023 14:38
Moscova consideră iresponsabilă decizia Parisului de a trimite blindate în Ucraina

Planurile Franței de a trimite tancuri de luptă (pe roți) în Ucraina va duce la intensificarea escaladării acestui conflict, ceea ce face ca această acțiune să fie ''irațională și iresponsabilă'' din partea Parisului, a declarat joi purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, citată de Agerpres.

„Îl calificăm drept un pas irațional și iresponsabil din partea autorităților franceze în contextul crizei ucrainene'', a afirmat reprezentanta diplomației ruse.

„Decizia de a trimite noi livrări (de armament) Ucrainei constituie un nou pas care va provoca o escaladare din ce în ce mai mare și, în consecință, noi victime ale conflictului, inclusiv în rândul populației civile din noile regiuni ruse (anexate), împotriva cărora se utilizează deja armamentul francez'', a declarat Zaharova.

Această decizie, susține ea, arată ''cinismul și ipocrizia'' Parisului, care s-a pronunțat în favoarea evitării unei escaladări a conflictului ucrainean.

Președintele francez, Emmanuel Macron, a confirmat - într-o discuție telefonică la 4 ianuarie cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski - că țara sa va trimite vehicule blindate ușoare în Ucraina, în special de tip AMX-10 RC (care se mișcă pe roți în loc de șenile).

Într-o reacție, Kremlinul a declarat că ''aceste livrări nu pot și nu vor putea schimba nimic în Ucraina''.

„Nu este vorba doar despre decizia Franței. Știm că Occidentul colectiv, Alianța Nord-Atlantică și SUA, au băgat miliarde de dolari în Ucraina sub formă de livrări de arme'', a declarat purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov.

El a subliniat că aceste livrări de arme ''nu sunt în măsură să zădărnicească realizarea obiectivelor operațiunii militare speciale'' și nu vor face decât ''să sporească durerea poporului ucrainean și să îi prelungească suferința''.

Rusia a invadat Ucraina la 24 februarie într-o agresiune neprovocată și nejustificată împotriva unui stat suveran și independent, primul conflict de acest gen în Europa, după cel de-al Doilea Război Mondial. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:95 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău