Moscova caută responsabilii pentru eșecurile GRU (Presă)

  • 09 Octombrie 2018 16:04
Moscova caută responsabilii pentru eșecurile GRU (Presă)

La Ministerul Apărării rus a avut loc în weekend o reuniune secretă în urma numeroaselor eșecuri ale agenților Serviciului de informații al armatei ruse (GRU) în SUA, Marea Britanie, Olanda și Muntenegru. Potrivit publicației independente rusești MBX Media, se caută vinovații care au postat luni o anchetă în acest sens a Centrului de investigații 'Dosare', sub semnătura jurnalistului Serghei Kanev, transmite AGERPRES.

Sintagma cel mai frecvent utilizată în cadrul acestei reuniuni a fost cea de 'incompetență crasă', iar unii dintre oficialii Ministerului Apărării nu s-au ferit să-i califice drept 'cretini' pe agenții dați în vileag, potrivit surselor menționate. 'Le lipsea doar o budionovka pe cap!' (șapcă cu steaua în cinci colțuri după numele mareșalului sovietic Semion Budionîi), a remarcat cu sarcasm unul dintre responsabilii prezenți.

După această reuniune se așteaptă o 'epurare masivă' în cadrul GRU, iar multor generali li se va recomanda să plece, susține jurnalistul Serghei Kanev, care în urma colaborării cu site-ul Bellingcat în cazul legat de otrăvirea lui Serghei Skripal în Anglia a trebuit să fugă din Rusia.

Cea mai criticată a fost operațiunea GRU din Olanda, de unde au fost expulzați patru agenți ruși, suspectați că intenționau să comită un atac cibernetic asupra sistemului informatic al Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC). Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a încercat luni - fără succes - să acrediteze ideea că cei patru 'specialiști ruși' fuseseră trimiși în Olanda pentru a verifica securitatea Ambasadei Ruse de la Haga din punct de vedere informatic.

Conform MBX Media, printre cei responsabili de eșecul din Olanda a fost numit colonelul GRU, Konstantin Bahtin, care lucrează sub acoperire diplomatică și care, se pare, că este amic al lui Anatoli Cepiga, alias Ruslan Boșirov, unul dintre cei suspectați de Londra de tentativa de otrăvire a fostului spion rus Serghei Skripal și a fiicei sale Iulia în martie la Salisbury (sud-vestul Angliei).

Colonelul Bahtin este secretar II la Ambasada Rusiei din Olanda și a contactat în repetate rânduri telefonic sediul GRU din Moscova înainte de venirea celor patru pentru a preciza unele detalii ale operațiunii.

O sursă din cadrul serviciilor secrete ruse a declarat pentru MBX Media că, cel mai probabil, telefonul lui Bahtin era ascultat de către serviciile de informații olandeze. 'El era responsabil de partea tehnică și a predat echipamentul necesar acestor idioți. În viitorul apropiat, el va fi rechemat la Moscova și s-ar putea să fie retrogradat', a indicat interlocutorul publicației menționate.

În aprilie, lângă sediul OIAC, poliția olandeză a reținut patru ruși care aveau echipamente electronice într-o mașină parcată în apropierea hotelului unde se cazaseră. Aceștia aveau asupra lor pașapoarte diplomatice pe numele lui Oleg Sotnikov, Aleksei Moreneț, Evgheni Serebriakov și Aleksei Minin.

În timpul reținerii, Moreneț a încercat să-și distrugă telefonul mobil, iar în cursul percheziției asupra lui a fost descoperită o chitanță de la taxiul cu care cei patru s-au deplasat de la Aleea Nesvisjsk din Moscova, unde se află o serie de instituții din cadrul Ministerului Apărării (inclusiv GRU) până la aeroportul Șeremetievo. Moreneț păstrase chitanța pentru a o depune la contabilitate.

La sediul GRU ('Acvariul', în jargonul celor din serviciile secrete) au fost analizate în detaliu acțiunile tuturor grupurilor trimise pentru a efectua activități de sabotaj și 'măsuri speciale' în Occident. Rezultatul este puțin măgulitor pentru GRU: atât ofițerii de informații, cât și comandanții lor nu au respectat regulile elementare ale activității ilegale și sub acoperire în străinătate, comunicând la numere de telefon înregistrate în regiunea Moscovei, iar discuțiile care abundau în detalii se făceau în mod deschis, fără nicio măsură de conspirație.

Conform unor informații (neconfirmate), la mijlocul lunii septembrie, șeful GRU, generalul Igor Korobov, a fost convocat la raport de către președintele Vladimir Putin. Când s-a întors acasă i s-a făcut rău. Este posibil ca, până la sfârșitul anului, Korobov să fie înlăturat din funcție, iar în locul lui să fie numit generalul Serghei Ghizunov, născut în Leningrad, potrivit MBX Media. Despre Ghizunov se spune că ar fi 'urechile și ochii' lui Putin la GRU, dar în spațiul public el este o persoană practic necunoscută, biografia sa fiind secretizată.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:0,51 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău