Moscova califică drept „nerealistă” cererea Israelului ca Iranul să plece din Siria

  • 31 Iulie 2018 11:25
Moscova califică drept „nerealistă” cererea Israelului ca Iranul să plece din Siria

Ambasadorul Rusiei în Israel, Anatoli Viktorov, a calificat luni drept „nerealistă” cererea exprimată în mod repetat de către premierul israelian Benjamin Netanyahu privind retragerea Iranului și a aliaților acestuia din Siria, informează France Presse.

Rusia este aliată a regimului sirian al președintelui Bashar al-Assad, alături de Iran și Hezbollahul libanez, inamici declarați ai Israelului.

'Iranienii joacă un rol foarte, foarte important în eforturile noastre comune de eliminare a teroriștilor din Siria. De aceea, în perioada actuală, noi considerăm ca nerealistă cererea Israelului privind retragerea trupelor străine' din Siria, a declarat în engleză ambasadorul rus la '10', un post privat de televiziune israelian.

'Prezența iraniană în Siria este total legitimă potrivit principiilor ONU', a apreciat ambasadorul Rusiei la Tel Aviv. Întrebat asupra posibilității ca Moscova să determine plecarea iranienilor din Siria, Anatoli Viktorov a răspuns:'Nu, noi nu-i putem forța!'

În privința poziției Rusiei asupra atacurilor aeriene în Siria împotriva unor obiective iraniene sau ale aliaților Teheranului, cum ar fi Hezbollahul libanez, atribuite Israelului, ambasadorul rus a afirmat:'Nu suntem de acord cu toate aceste recurgeri la forță din partea guvernului israelian'.

'Dar, noi nu putem convinge Israelul să acționeze într-un mod sau altul. Nu este de competența Rusiei să acorde libertate (Israelului) să facă ceva sau să-i interzică ceva', a spus în continuare diplomatul rus.

Netanyahu a cerut în mod constant în ultimele luni ca Iranul să se retragă din Siria și să nu se implanteze acolo militar.

Pentru a evita să fie antrenat în conflictul din țara vecină, Israelul a lovit teritoriul sirian în repetate rânduri, în special convoaie destinate, potrivit lui, mișcării fundamentaliste Hezbollah.

Israelul ocupă din 1967 o parte din platoul sirian Golan. Cele două țări sunt din punct de vedere tehnic în stare de război.

Israelul este în alertă de la lansarea la 19 iunie de către regimului lui Bashar al-Assad și aliații săi a unei ofensive pentru preluarea controlului asupra zonelor ocupate de rebeli în provinciile siriene Deraa și Quneitra (sud), în imediata apropiere a părții din Golanul ocupat de statul israelian.

Sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
8,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Mon
12
Tue
6
Wed
2
Thu
6
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău