Moscova ar putea extinde cooperarea pe Stația Spațială Internațională

  • 23 Octombrie 2022 17:47
Moscova ar putea extinde cooperarea pe Stația Spațială Internațională

Rusia ia în considerare continuarea cooperării pe Stația Spațială Internațională (ISS) până în 2028, în pofida tensiunilor foarte puternice existente cu Occidentul din cauza invaziei Ucrainei, transmite duminică agenția DPA, preluată de Agerpres.

„Considerăm că este posibil să continuăm să folosim ISS într-o configurație minimă până la construcția unei stații orbitale rusești, adică până în 2028”, a declarat duminică ministrul rus al industriei, Denis Manturov, conform agenției ruse Interfax, citate de DPA.

 Moscova amenințase că va înceta cooperarea spațială pe ISS după ce actualul contract expiră, în 2024.

Denis Manturov a susținut că noua dată pentru încheierea acestei cooperări îi va permite Rusiei să-și asigure continuitatea programului său spațial, adăugând că acesta este singurul mod de a proteja expertiza tehnică și industrială rusă, precum și imaginea și independența Rusiei ca națiune care explorează cosmosul.

Anterior, șeful programului spațial rusesc cu echipaje umane, fostul cosmonaut Serghei Krikaliov, a declarat că speră ca Guvernul de la Moscova să extindă actualul acord pentru a continua folosirea comună a ISS.

Această declarație a fost făcută după ce șeful agenției spațiale ruse Roskosmos, Iuri Borisov, a anunțat că această cooperare se va încheia după 2024, dar fără a preciza o dată exactă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
14,4
Cer senin
Umiditate:68 %
Vint:1,03 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
19
Wed
10
Arhivă Radio Chișinău