Moscova anunță restricții pentru Radio Svoboda (Europa Liberă), ca răspuns la „hărțuirea” RT și Sputnik în SUA

  • 10 Octombrie 2017 07:51
Moscova anunță restricții pentru Radio Svoboda (Europa Liberă), ca răspuns la „hărțuirea” RT și Sputnik în SUA

Ministerul rus de justiție a avertizat biroul de la Moscova al Radio Free Europe / Radio Liberty (Europa Liberă - n.red.) că ar putea impune restricții unora din operațiunile sale, ca răspuns la ceea ce Rusia afirmă că ar fi presiuni împotriva instituțiilor de presă finanțate de statul rus în Statele Unite.

Într-o scrisoare datată 9 octombrie, ministerul rus al justiției spune că televiziunea Current Time, o rețea de limbă rusă condusă de Europa Liberă/Libertatea în colaborare cu Vocea Americii, cade sub incidența articolului 2 din legea rusă asupra ONG-urilor și agenților străini, și drept urmare Rusia își arogă dreptul de a impune restricții televiziunii Current Time, relatează Europa Liberă.

Radio Svoboda, serviciul rusesc al Europei Libere, și Idel Realii, un site de limbă rusă al serviciului Tatar-Bașkir de la radio Europa Liberă, au primit și ele scrisori similare.

„Current Time, Radio Svoboda și Idel Realii sînt organizații jurnalistice. Avem încredere că ne vom putea continua munca”, a spus în replică viceprerședintele Europei Libere/Libertatea Nenad Pejici.

În Statele Unite, autioritățile judiciare cercetează operațiunile a cel puțin două instituții de presă rusești: canalul de televiziune prin satelit RT și site-ul de știri Sputnik.

Finanțat de guvernul rus, canalul RT a fost acuzat într-un raport al agențiilor de informații americane că a fost unul din principalele canale prin catre Kremlinul a încercat să influențeze alegerile prezidențiale americane din 2016.

De atunci, la Wahsington s-au înmulțit apelurile ca RT și Sputnik să se înregistreze oficial în temeiul unei legi vechi de 79 de ani care are menirea de a restricționa propaganda nazistă.

În timpul erei sovietice, parte din presa de limbă rusă, inclusiv ziarul „Pravda” și agenția de știri TASS, era înregistrată ca agent străin.

Luna trecută, redactoarea-șefă de la RT Margarita Simonian a afirmat că oficialitățile americane au ordonat canalului rus de televiziune se se înregistreze potrivi legii agenților străini din America.

Ministerul american al justiției a refuzat de mai multe ori să comenteze. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău