Moscova anunță o măsură similară după ce președintele Lituaniei a grațiat doi spioni ruși

  • 15 Noiembrie 2019 14:29
Moscova anunță o măsură similară după ce președintele Lituaniei a grațiat doi spioni ruși

Moscova intenționează să reacționeze pe bază de reciprocitate, după ce președintele Lituaniei a grațiat doi spioni ruși, anunță vineri agențiile de presă ruse, preluate de Reuters, preluat de Agerpres.


Șeful statului lituanian, Gitanas Nauseda, i-a grațiat vineri pe cetățenii ruși Nikolai Filipcenko și Serghei Moiseenko, care beneficiază de o lege adoptată joia trecută de parlamentul de la Vilnius. Actul normativ a fost primul pas către un posibil schimb tripartit de spioni între Lituania, Rusia și Norvegia, anunțat încă de luna trecută de agenția lituaniană de presă BNS.

Filipcenko a fost condamnat în 2017 la zece ani de închisoare pentru spionaj, furnizarea de informații false în vederea obținerii unui document, falsificarea de acte de identitate și uz de fals pentru trecerea ilegală a frontierei, arată decretul prezidențial de grațiere. Conform aceluiași document, Moiseenko a fost condamnat, tot în 2017, la o pedeapsă cu închisoarea de zece ani și jumătate pentru spionaj și deținere ilegală de arme.

La scurt timp, tot vineri, Serghei Narîșkin, șeful serviciului rus de informații externe SVR a declarat că Moscova intenționează să răspundă grațierii prin măsuri similare. El nu a precizat însă un calendar pentru procedurile respective. Potrivit BNS, cei care ar putea fi eliberați sunt doi cetățeni lituanieni, Evgheni Mataitis și Aristidas Tamosaitis, condamnați ca spioni în 2016.

Rusia anunțase deja în aceeași zi că va revizui în viitorul apropiat o cerere de grațiere depusă de norvegianul Frode Berg, condamnat pentru spionaj. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Thu
18
Fri
17
Sat
19
Sun
20
Mon
20
Arhivă Radio Chișinău