Moscova alimentează un nou focar de separatism în Republica Moldova (Revista presei)

  • 19 Mai 2023 09:52
Moscova alimentează un nou focar de separatism în Republica Moldova (Revista presei)

Moscova alimentează un nou focar de separatism în Moldova, titrează DW. De când a invadat Ucraina pe 24 februarie 2022, Kremlinul a pus în aplicare toate instrumentele războiului hibrid contra Republicii Moldova (inclusiv agenți locali de influență și mercenari Wagner), urzind schimbarea prin violență a guvernării pro-europene și blocarea aderării țării la UE. Iar acum, în ajunul adunării „Moldova Europeană”, și a summitului Comunității Politice Europene de pe 1 iunie, două evenimente care vor defini vectorul geo-strategic european al țării, Rusia încinge spiritele până la punctul de fierbere în Moldova, observă DW.

 Pentru ca democrația în Moldova să reziste în fața provocărilor rusești voința politică de care dau dovadă autoritățile de la Chișinău nu este suficientă, a menționat președinta Maia Sandu într-un discurs ținut la plenara celui de-al patrulea summit al Consiliului Europei, desfășurat săptămâna aceasta la Reykjavik, Islanda. „Cea mai sigură cale prin care Republica Moldova poate să-și consolideze democrația este aderarea la Uniunea Europeană”, a explicat șefa statului. În contrast cu efortul diplomatic al autorităților moldovene de a convinge UE că locul Moldovei este în UE, Rusia și-a activat toate pârghiile pentru a genera haos și noi focare de separatism în Republica Moldova. În acest sens folosește alegerile pentru funcția de guvernator al Autonomiei Găgăuze.

Vitalie Ciobanu scrie în editorialul său din Europa Liberă că „La alegerile locale din toamnă se va deschide un câmp larg de manevră pentru agenții de influență ruși și pentru oligarhii fugari care vor încerca să cumpere voturile alegătorilor promițându-le să facă din comunele și orașele lor „tărâmuri de vis”, pentru a încerca ulterior dezmembrarea teritorială a țării, așa cum își dorește Moscova. Va fi invocată voința alegătorilor din teritoriu, dreptul lor democratic de a alege altceva: care integrare europeană, care țară-candidat, dacă există regiuni în Republica Moldova care se opun acestui proces, care pledează pentru apropierea de Rusia?” Procedeul se numește „obturarea realității prin fragmentarea imaginii”. Angajată în procesul de integrare europeană și, simultan, de distanțare de Moscova, de ieșire din CSI, guvernarea de la Chișinău va trebui să prevină scenariul rusesc de disoluție a Republicii Moldova, consideră Vitalie Ciobanu.

Cursul Chișinăului către o opoziție mai hotărâtă față de Kremlin nu înseamnă că țara va putea scăpa rapid și fără durere de dependența de Rusia, opinează analistul politic Anatol Țăranu în deschide.md. Nici Moscova nu va renunța atât de ușor la influența sa în Republica Moldova. Cel mai probabil, Kremlinul va continua să se amestece în viața politică moldovenească: să finanțeze partidele pro-ruse; să-i sperie pe moldoveni cu amenințarea NATO; s-o acuze pe Sandu că încearcă să atragă Moldova în război etc.. Cu toate acestea, un astfel de scenariu nu trebuie să ducă la renunțarea privind politica de integrare europeană a Republicii Moldova, care are de demonstrat în practică că a învățat suficient de bine lecția războiului din Ucraina. Și acest lucru urmează să fie demonstrat în cadrul „Adunării Naționale Moldova Europeană”, care prin amploarea sa vine să confirme determinarea majorității cetățenilor moldoveni de a se detașa de „lumea rusă„ și de a se alinia lumii românești și civilizației europene. 

Și Nicolae Negru susține în Ziarul Național  că adunarea cetățenilor e importantă, pentru a ne spune mesajul. E un eveniment cu mare încărcătură simbolică, într-un moment crucial al istoriei noastre. Esența lui nu diferă, e legată de primele mari adunări naționale din anii care s-au numit ai Renașterii Naționale. Dacă îl privim în contextul luptei geopolitice decisive ce se dă între Ucraina, ajutată de Occident, și Rusia imperialistă, agresivă, revanșardă, neutralitatea simbolică a celor care vor absenta din motive inventate cadrează perfect cu „neutralitatea” falsă din Constituția Republicii Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău