Moscova acuză Washingtonul că „vânează” ruși pe glob, după ce Israelul a extrădat în SUA un presupus hacker rus

  • 13 Noiembrie 2019 13:16
Moscova acuză Washingtonul că „vânează” ruși pe glob, după ce Israelul a extrădat în SUA un presupus hacker rus

Rusia a acuzat miercuri Washingtonul că-i 'vânează' cetățenii pe glob și a făcut cunoscut că a transmis un protest diplomatic oficial, după ce Israelul a extrădat un cetățean rus către SUA, unde se confruntă cu acuzații grave de piraterie informatică, relatează Reuters.

Ministerul american al justiției a anunțat marți într-un comunicat că rusul extrădat, Aleksei Burkov, în vârstă de 29 de ani, a ajuns în SUA și a compărut pentru prima dată în fața tribunalului, datorită cooperării cu Israelul, unde a fost arestat în 2015.

Burkov este acuzat, între altele, de fraudă electronică, accesare neautorizată a unor computere, furt de identitate și spălare de bani. Tânărul, care susține că nu a comis nicio ilegalitate și a încercat timp de câțiva ani fără succes să se opună extrădării, ar putea fi condamnat la zeci de ani de închisoare, în cazul în care va fi găsit vinovat.

Potrivit Departamentului de Justiție al SUA, Burkov, care se declară specialist în securitate informatică, a gestionat un site numit Cardplanet care vindea numere de carduri de credit și debit, dintre care multe erau furate de la cetățeni americani prin intruziunea în calculatoare.

Datele furate, provenite de la peste 150.000 de carduri compromise, au permis achiziții frauduloase în valoare de peste 20 de milioane de dolari făcute cu carduri de credit americane.

Burkov gestiona totodată un forum online unde infractori informatici 'de elită' cumpărau și vindeau bunuri și servicii sustrase, mai arată ministerul american al justiției.

Ambasada rusă în SUA a condamnat extrădarea sa, într-un comunicat postat miercuri în social media. 'A fost lansată o acțiune fermă de protest în legătură cu declanșarea de către Washington a unei vânători de cetățeni ruși în lume', afirmă ambasada, care menționează că a trimis Departamentului de Stat o notă de protest în care a solicitat ca 'partea americană să-și respecte strict obligațiile bilaterale'.

Aleksei Burkov, aflat într-o închisoare în Virginia, va primi în scurt timp vizita unor diplomați ruși, care sunt în contact cu rudele sale din Rusia, se mai adaugă în comunicatul Ambasadei ruse.

Familia lui Burkov spera ca Israelul să-l elibereze, în cadrul unui schimb de deținuți care ar fi presupus ca Moscova să predea la rândul său o femeie cu cetățenie israeliano-americană arestată luna trecută în Rusia pentru posesie de droguri, translate AGERPRES.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
26
Cer senin
Umiditate:65 %
Vint:3,1 m/s
Mon
25
Tue
23
Wed
17
Thu
19
Fri
21

Curs oficial BNM 06 Iulie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3895 -0.0444
USD 17.2619 0.0347
RON 4.0083 -0.0122
UAH 0.6355 0.0018
RUB 0.2426 -0.0022
Arhivă Radio Chișinău