Moscova acuză Occidentul de complicitate la „atacul” din Briansk

  • 03 Martie 2023 18:10
Moscova acuză Occidentul de complicitate la „atacul” din Briansk

Occidentul înarmează și sprijină Kievul și, prin urmare, este complice la "atacul" comis joi de presupuși "sabotori ucraineni" în regiunea rusă Briansk, la frontiera cu Ucraina, a denunțat vineri, 3 martie, Ministerul rus de Externe într-un comunicat postat pe pagina sa oficială și citat de EFE, transmite Agerpres.

„Crimele din regiunea Briansk au fost comise cu arme NATO. Rezultă că este legitim să calificăm aceste state drept complice la respectivele crime și sponsori ai terorismului", susține MAE în comunicatul său.

Gruparea naționalistă "Corpul voluntarilor ruși", care se definește ca o formațiune de voluntari ruși ce luptă de partea armatei ucrainene împotriva trupelor ruse în Ucraina, dar despre care nu există confirmări oficiale ale Kievului că ar face parte din forțele armate ucrainene, a revendicat joi pe rețelele de socializare un act de sabotaj în teritoriile de graniță din Briansk.

Potrivit autorităților ruse, doi civili au fost uciși în timpul atacului, iar un băiat de 11 ani ar fi fost împușcat în spate, fiind rănit, în timp ce președintele rus Vladimir Putin a calificat cele întâmplate drept "un atac terorist".

Ucraina a acuzat Rusia de înscenarea unei "false provocări", notează Reuters.

În comunicatul său, MAE rus susține că "autoritățile ucrainene au recunoscut în mod repetat că acțiunile lor au aprobarea și sprijinul SUA și al altor țări NATO".

Moscova "va trage concluziile din ceea ce s-a petrecut", declară diplomația rusă, avertizând că "această crimă nu va rămâne nepedepsită".

MAE rus a profitat de situație pentru a avertiza împotriva unor noi atacuri în Peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014 și considerată de Moscova drept parte inalienabilă a teritoriului rus.

"Kievul continuă să planifice cucerirea militară a Crimeii și să efectueze atacuri, fără cea mai mică preocupare pentru viețile civililor ruși", mai susține MAE rus.

Diplomația rusă citează ca exemplu de sprijin pentru astfel de planuri declarații ale subsecretarului de stat american pentru afaceri politice, Victoria Nuland, care a calificat instalațiile militare ruse din peninsulă drept "ținte legitime" ale Ucrainei.

"Prin furnizarea de arme de înaltă tehnologie Ucrainei, SUA și NATO o transformă în laboratorul lor personal și într-un poligon de testare", afirmă diplomația rusă, adăugând că Washingtonul "închide ochii" când aceleași arme ucid civili în Donbas sau prizonieri de război ruși.

"Washingtonul și aliații săi din NATO continuă să pună în aplicare în mod constant planurile lor geopolitice de distrugere a Rusiei, motiv pentru care pompează din ce în ce mai intens arme în Ucraina, antrenează armata ucraineană și o ajută în stabilirea țintelor și direcționarea loviturilor", se afirmă în comunicatul MAE rus postat pe pagina oficială a instituției (mid.ru).

După ce joi a avut o întrunire cu doar câțiva membri a Consiliului Securității Rusiei, președintele Vladimir Putin a reunit vineri acest for în ședință lărgită pentru a discuta despre măsurile de protecție a instalațiilor împotriva atacurilor teroriste, la o zi după ce regiunea rusă Briansk a fost ținta unor presupuse 'sabotaje ucrainene' și a unor atacuri cu drone pe teritoriul rus.

"Avem un singur subiect astăzi, dar foarte important, măsurile de asigurare a protecției antiteroriste a instalațiilor aflate sub jurisdicția organelor de securitate", a spus Putin, care a desfășurat această reuniune în format de videoconferință.

Putin i-a dat apoi cuvântul ministrului de interne Vladimir Kolokolțev.

În plus față de incidentul din Briansk, atacurile cu drone ucrainene asupra unor instalații din interiorul Rusiei au devenit frecvente, indică EFE.

La 1 martie, armata rusă a declarat că apărarea sa antiaeriană a dejucat o tentativă de "atac masiv cu drone ucrainene" asupra Peninsulei Crimeea, de la a cărei anexare de către Moscova se vor împlini nouă ani la 18 martie.

Cu o zi în urmă, drone de origine necunoscută au provocat alarmă în mai zone din Rusia, din regiunea Moscovei până la cel de-al doilea oraș ca mărime al țării, Sankt Petersburg, și pe coasta Mării Negre.

Atacurile au lovit districtul Kolomna, la aproximativ 90 de kilometri sud de capitala rusă, unde se află uzine care produc componente pentru rachetele Iskander și Kinjal, au provocat închiderea spațiului aerian la Sankt Petersburg și au declanșat alarmele aeriene în regiunea Krasnodar, pe coasta Mării Negre.

La 28 februarie, în cadrul unei întâlniri cu înalți oficiali ai serviciilor secrete, Putin a acuzat Kievul că folosește terorismul ucrainean ca armă de război, conform EFE.

Potrivit lui Vladimir Osecikin, disident rus fugit în Franța în 2015 și coordonatorul proiectului Gulagu.net, evenimentele petrecute cu o zi în urmă în Briansk, pe care propaganda rusă le-a prezentat drept un "act de diversiune ucraineană", au fost gândite de FSB ca o operațiune "sub steag fals", dar planul FSB a fost perturbat de "Corpul voluntarilor ruși".

Membri ai acestuia s-au infiltrat la fața locului și s-au filmat lângă un punct medical, iar apoi au postat o declarație în care au revendicat infiltrarea în regiunea Briansk, negând presupusele violențe de care au fost acuzați ucrainenii.

Apariția lor în localitatea Sușani din regiunea Briansk a încurcat planurile inițiale ale serviciilor speciale ruse, provocând publicarea unor date contradictorii în diferite media. Osecikin declară pe contul său de Telegram că FSB pregătise până și cadavrele presupușilor sabotori și pe cele ale victimelor din rândul populației civile

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău