Moscova a trimis Washingtonului o listă cu propuneri de „garanții de securitate”, după ce Putin a cerut negocieri cu NATO și SUA

  • 15 Decembrie 2021 15:42
Moscova a trimis Washingtonului o listă cu propuneri de „garanții de securitate”, după ce Putin a cerut negocieri cu NATO și SUA

Rusia a anunțat că a transmis miercuri Statelor Unite o listă de „propuneri” cu privire la garanțiile juridice pe care le solicită pentru a-și asigura securitatea, despre care susține că e amenințată pe fondul tensiunilor legate de Ucraina.

„Propunerile noastre concrete au fost transmise astăzi responsabililor americani de către Ministerul Afacerilor Externe rus”, a spus Iuri Ușakov, consilier al Kremlinului, relatează AFP, citată de Agerpres.

Potrivit lui Ușakov, aceste propuneri „vizând elaborarea de garanții juridice pentru securitatea Rusiei” au fost prezentate adjunctului secretarului de stat american pentru Europa, Karen Donfried, care s-a deplasat în această săptămână la Moscova după ce a făcut o vizită la Kiev.

Ușakov a adăugat că va aborda acest subiect într-o convorbire telefonică pe care o va avea în cursul zilei cu un „responsabil al administrației americane”, fără a oferi alte detalii.

Într-o videoconferință avută miercuri cu omologul său chinez, președintele rus Vladimir Putin și-a exprimat speranța că „reacția americanilor și a NATO la aceste propuneri va fi pozitivă”, a subliniat consilierul Kremlinului.

Șeful statului rus a cerut marți negocieri „imediate” cu NATO și SUA referitor la respectivele garanții, pe care i le solicitase la începutul lunii decembrie omologului său american Joe Biden.

Moscova se opune în special extinderii suplimentare a Alianței Nord-Atlantice prin includerea unor țări care au frontieră cu Rusia, precum Ucraina, și dorește să obțină garanții juridice clare care ar exclude o asemenea posibilitate în viitor.

De partea lor, SUA și Uniunea Europeană acuză Moscova că a comasat trupe la frontiera cu Ucraina și o amenință cu sancțiuni economice fără precedent în caz de agresiune. Rusia a respins criticile occidentale și a acuzat Kievul că a deplasat peste 120.000 de soldați în Donbas, unde separatiștii pro-ruși luptă din 2014 pentru controlul regiunii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău