Moscova a interzis intrarea în Rusia a mai multor oficiali din R. Moldova. Ambasadorul Lilian Darie, convocat la Ministerul rus de Externe

  • 18 August 2023 15:09
Moscova a interzis intrarea în Rusia a mai multor oficiali din R. Moldova. Ambasadorul Lilian Darie, convocat la Ministerul rus de Externe

Moscova a interzis vineri, 18 august, intrarea pe teritoriul Federației Ruse pentru mai mulți oficiali din Republica Moldova. Anunțul a fost făcut de serviciul de presă al Ministerului rus de Externe, care, însă, nu dezvăluie identitatea oficialilor.

De asemenea, reprezenții ministerului de externe de la Moscova notează că Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Federația Rusă, Lilian Darie, a fost convocat la sediul MAE rus pentru a i se înainta o notă de protest în legătură cu decizia „nejustificată” a autorităților Chișinău de a reduce radical numărul de angajați a misiuniii diplomatice ruse din Republica Moldova.

În același comunicat se subliniază că reducerea numărului de angajați ai Ambasadei ruse la Chișinău este „un pas neprietenos” care „va duce la distrugerea în continuare a relațiilor ruso-moldovenești, aflate deja într-o criză profundă”.

Reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău a transmis că vor veni în scurt timp cu o reacție la decizia Moscovei. 

Amintim că la sfârșitul lunii iulie, Republica Moldova a dispus reducerea de peste trei ori a numărului diplomaților și personalului tehnic al Ambasadei Rusiei la Chișinău. Potrivit autorităților moldovene, acest număr ar trebui să fie egal cu cel al angajaților Ambasadei Republicii Moldova la Moscova. Decizia a fost luată în urma unui scandal de spionaj declanșat de o investigație jurnalistică.

Pe 14 august 22 de diplomați ruși și 23 de angajați în funcții administrative și tehnice și familiile acestora au părăsit Republica Moldovacu o cursă specială. 

La cele trei instituții rusești – Ambasadă, Consulat și Centrul de Cultură Rusă din Chișinău activau până acum peste 80 de persoane, în timp ce la Ambasada Republicii Moldova de la Moscova de patru ori mai puțin.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
24,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:3,6 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
20
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău