Moscova a emis primele pașapoarte rusești unor locuitori din Herson

  • 11 Iunie 2022 15:14
Moscova a emis primele pașapoarte rusești unor locuitori din Herson

Rusia a emis sâmbătă primele sale pașapoarte pentru locuitori din Herson, oraș din sudul Ucrainei ocupat de trupele Moscovei, au relatat agenții ruse de presă, citate de AFP, potriit AGERPRES.

Conform agenției oficiale TASS, 23 de locuitori din Herson au primit, în cadrul unei ceremonii, un pașaport rus, o "procedură simplificată" permisă datorită unui decret semnat la sfârșitul lunii mai de președintele rus Vladimir Putin.

"Toți locuitorii noștri din Herson vor să obțină un pașaport și cetățenia (rusă) cât mai repede posibil", a dat asigurări în timpul ceremoniei Vladimir Saldo, șeful administrației pro-ruse din regiune, citat de TASS.

"Se deschide o nouă epocă pentru noi (...) Este documentul cel mai important pe care îl deține o persoană în viața sa", a precizat el apoi pentru agenția RIA Novosti.

Conform autorităților proruse din Herson, data emiterii acestor prime pașapoarte rusești a fost aleasă pentru a coincide cu Ziua Națională a Rusiei, 12 iunie, când se celebrează independența țării.

Regiunea Hersoon a fost aproape în totalitate cucerită de armata rusă la începutul ofensivei sale lansate la 24 februarie. Decretul semnat de Kremlin la sfârșitul lunii mai, care autorizează autoritățile locale pro-ruse să emită pașapoarte locuitorilor, vizează de asemenea și regiunea Zaporojia, controlată în parte de Moscova.

Ucraina a denunțat instaurarea acestei proceduri speciale, spunând că este o "încălcare flagrantă" a integrității sale teritoriale.

"Decretul prezidențial rus este nul din punct de vedere juridic și nu va avea consecințe" asupra "apartenenței locuitorilor din teritoriile ocupate temporare de Rusia la cetățenia ucraineană", a transmis Ministerul ucrainean al Afacerilor Externe.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:48 %
Vint:2,57 m/s
Sun
13
Mon
10
Tue
10
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău