Moscova a avertizat Chișinăul referitor la exporturile produselor moldovenești în Rusia

  • 21 Martie 2018 17:05
Moscova a avertizat Chișinăul referitor la exporturile produselor moldovenești în Rusia

Rosselhoznadzor consideră că este inadmisibilă livrarea produselor de carantină în Rusia de către agenți economici care „nu sunt incluși în lista producătorilor autorizați să furnizeze produse de origine vegetală cu grad sporit de risc fitosanitar pe teritoriul Rusiei".

Potrivit infotag.md, care citează site-ul instituției sanitare ruse, despre acest fapt se menționează într-o scrisoare adresată Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor din Moldova (ANSA).

Motivul pentru scrisoare a servit faptul că pe 9 martie, la punctul de trecere din Rusia „Novîe Iurkovici" din regiunea Breansk, angajații Rosselhoznadzor au returnat un lot de fructe din Moldova.

La efectuarea controlului fitosanitar de carantină, 13,7 tone de mere proaspete și 6,3 tone de struguri din Moldova, însoțite de un certificat fitosanitar eliberat de ANSA, s-a stabilit că furnizorul de produse nu ar fi inclus în lista aprobată de Rosselhoznadzor. Din acest motiv, întregul lot de producție a fost interzis pentru intrarea pe teritoriul Federației Ruse și a fost returnat furnizorului.

În scrisoarea sa, Rosselhoznadzor solicită ca situația să fie clarificată și să fie luate măsuri în acest sens. În prezent, în listă sunt incluse circa 120 de companii și antreprenori individuali, în principal din Găgăuzia și Transnistria, în timp ce Agenția a primit cereri de la 264 de exportatori potențiali.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
8,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău