Moratoriul asupra cetățeniei prin investiție, votat în lectură finală. Perioada de aplicare a fost prelungită doar până la 1 septembrie

  • 28 Februarie 2020 13:17
Moratoriul asupra cetățeniei prin investiție, votat în lectură finală. Perioada de aplicare a fost prelungită doar până la 1 septembrie

Moratoriul asupra recepționării cererilor noi de dobândire a cetățeniei Republicii Moldova a fost prelungit de către Legislativ doar până la 1 septembrie, la propunerea Comisiei parlamentare pentru securitate, apărare și ordinea publică.

Inițial Guvernul propusese prelungirea acestuia până la 1 ianaurie 2021. Este vorba de așa-numita procedură de obținere a cetățeniei contra investiții, criticată anterior de opoziție și societatea civilă.

Proiectul a provocat dezbateri în ședință. Mai mulți deputați ai Blocului ACUM consideră că o soluție mai bună ar fi fost abrogarea, în general, a legii. Ei au făcut  referire la declarațiile unor oficiali europeni, potrivit cărora  actuala lege care permite acordarea cetățeniilor este incompatibilă cu regimul liberalizat de vize. În context, deputați ai Blocului ACUM au propus adoptarea moratoriului în ambele lecturi.

Președintele Comisiei parlamentare pentru securitate, apărare și ordine publică, Alexandru Jizdan, a propus însă examinarea posibilității reducerii termenului moratoriului, iar pentru lectura a doua a fost acceptată data de 1 septembrie.

Amintim că, primul moratoriu la legea privind dobândirea cetățeniei prin investiție a fost instituit la data de 31 iulie 2019, pe o perioadă de patru luni, începând cu 23 august 2019. Ulterior, acesta a fost prelungit cu încă două luni.

Legea care le permite străinilor să obțină cetățenia Republicii Moldova contra a 100 de mii de euro sau a unei investiții în economie de 250 de mii de euro, a fost abrogată în prima lectură, în iunie 2019, de către majoritatea parlamentară PSRM-ACUM de atunci, dar proiectul nu a mai fost votat în lectură finală.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
31,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:4,63 m/s
Sun
27
Mon
24
Tue
22
Wed
23
Thu
24
Arhivă Radio Chișinău