Moratoriu de 4 luni la obținerea cetățeniei prin investiții, votat de Parlament

  • 31 Iulie 2019 17:47
Moratoriu de 4 luni la obținerea cetățeniei prin investiții, votat de Parlament

Parlamentul a votat astăzi instituirea unui moratoriu de 4 luni la recepționarea cetățeniei prin investiții.

Acest moratoriu, care poate fi prelungit cu 2 luni, presupune că nu vor mai fi recepționate cereri noi, în schimb vor fi procesate cele aproximativ 35 de cereri aflate în proces de examinare.

Anterior, Parlamentul a votat în prima lectură un proiect de lege privind abrogarea legii respective. Ministrul Economiei și Infrastructurii Vadim Brânzan a explicat necesitatea acestui moratoriu, până la adoptarea în lectură finală a abrogării legii privind cetățenia pentru investiții, pentru a evita anumite cheltuieli.

Mai exact, în cazul în care Legea este abrogată, Guvernul va trebui să achite aproximativ 3-4 milioane de euro companiei care procesează cererile. Dacă cele aproximativ 35 de cereri vor fi procesate, Guvernul nu va pierde bani.

Deputatul PDM Sergiu Sârbu a declarat însă că procedura moratoriului în acest caz nu este prevăzută de legislație.

 Amintim că la sfârșitul anului 2016 Parlamentul a votat o serie de modificări la Legea cetățeniei ce permiteau străinilor să obțină cetățenia Republicii Moldova în schimbul unor investiții. Astfel, străinii puteau obține cetățenia moldovenească în schimbul unei contribuții de cel puțin 100 de mii de euro în Fondul de dezvoltare durabilă sau a unei investiții de 250 de mii de euro, în domenii de dezvoltare strategică.

Ulterior, au fost operate modificări pentru simplificarea procedurii de obținere a cetățeniei, legea fiind criticată de experți și de fosta opoziție.

Până acum doi cetățeni străini au obținut cetățenia Republicii Moldova în baza acestei legi – un australian și un indian, potrivit ministrului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:86 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău