Monumentul victimelor deportărilor sovietice din Scuarul Gării, instalat

  • 26 Iulie 2013 14:15
Monumentul victimelor deportărilor sovietice din Scuarul Gării, instalat

Monumentul dedicat victimelor deportărilor sovietice din Scuarul Gării din Chișinău a fost instalat pe postament vineri, 27 iulie.

Inaugurarea acestuia însă va avea loc ulterior, după finalizarea lucrărilor și amenajarea scuarului, a declarat pentru Radio Chișinău, primarul capitalei Dorin Chirtoacă. 

După 6 luni cât au durat lucrările de turnare în bronz la o uzină din Belarus, lucrarea de aproximativ 15 tone a fost, în cele din urmă, instalată în fața Gării, începând cu ora 5 în această dimineață. Emoțiile nu l-au lăsat să doarmă aproape deloc noaptea trecută pe autorul monumentului, artistul plastic Iurie Platon.

Lucrarea reprezintă o coloană de oameni care par a se contopi cu fiarele unui tren, în care au fost transportate sute de mii de familii de basarabeni, deportate în Siberia și Kazahstanul de Nord, în perioada regimului totalitar comunist.

Postamentul monumentului urmează să fie placat cu piatră de Cosăuți, asemănător celui pe care este instalat monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt. Monumentul, cu o lungime de 12 metri și înălțime de aproximativ 3 metri, a fost turnat în bronz la o uzină din Minsk. Costul total al acestuia este de aproximativ 24 milioane lei, bani alocați din bugetul municipal.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
12,24
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:1,54 m/s
Sat
19
Sun
20
Mon
21
Tue
21
Wed
20
Arhivă Radio Chișinău