Monumentul ridicat în memoria eroilor români la Punctul de Frontieră Palanca a fost reconstruit, după ce fusese distrus de administrația sovietică
-
10 Septembrie 2023 10:25
Asociația "Monumentum" a reușit încă o dată să repună în valoare un monument ridicat în memoria eroilor români. Acesta a fost distrus de sovietici, dar acum a fost reconstruit cu grijă în punctul de frontieră Palanca, raionul Ștefan Vodă.
Monumentul este dedicat grănicerului român Gheorghe Iacomi care, in 1918, a murit în misiune. El a fost impuscat de bandiții sovietici care au încercat să atace pichetul, scrie TVR MOLDOVA.
Prin curajul său, Gheorghe Iacomi a salvat viețile a 12 camarazi din Regimentul 5 Grăniceri "Cetatea Albă" iar pichetul de grăniceri din Palanca îi poată acum numele.
„De la la Otaci la Palanca am ajuns cu al șaptelea monument reastabilit în memoria grănicerilor români care au căzut pentru apărarea hotarelor României în perioada interbelică. Acest monument a fost ridicat după ce grănicerul Iacomi Gheorghe, original din Oancea a căzut la 26 mai 1918, fiind răpuns de o bandă de bolșevici care încercau să se infiltreze pe teritoriul Românie reîntregite, imediat după Marea Unire”, a declarat Iulian Rusanovschi, reprezentant Asociația Obștească "Monumentum”.
„Este cel de-al doilea monument la Palanca. Cu toții cunoaștem cu câtă dârzenie s-a luptat aici pentru a păstra integritatea țării. Păstrăm cu sfințenie memoria eroilor, lucru pe care urmează să.l ducem în continuare”, a precizat Larisa Voloh. deputat, Parlamentul Republicii Moldova:
„Localitatea Palanca și locul unde este instalat acest monument nu etse departe de linia frontului, unde în statul vecin, în Ucraina continuă să moară colegii noștri, grănicerii ucraineni, militarii ucraineni. Rămâne pe lângă faptul să comemorăm și să ținem minte aceea jertfă, să facem tot posibilul ca războiul să nu pășească pe acest pământ”, a declarat Rosian Vasiloi, șeful Inspectoratului General al Poliției de Frontieră:
Monumentul a fost reconstruit în baza unei fotografii de arhivă. Lucrările de construcție și amenajare au durat aproape un an și au costat 25 de mii de lei.
„Lângă poză erau pozate și niște persoane, niște soldați, cee ace mi-a permis să redau în detaliu înălțimea și dimensiunile monumentului. Monumentul este executat din piatră de cosăuți”, a spus Mihail Andrieș, architect.
„Mă bucur foarte mult că de data aceasta, aici la Palanca, nu s-a făcut un simplu monument pentru eroii cum se obișnuiește, să fie o pajură sau un bust al unui soldat, ci s-a făcut o troiță. O cruce care ne aduce aminte că de fapt prin cruce vine bucuria la toată lumea”, a afirmat PS Veniamin Goreanu, Episcopul Basarabiei de Sud.
Asociația "Monumentum" este o Asociație Obștească apolitică care și-a propus să renoveze și să repună in valoare monumentele distruse din spatiul românesc.