Monumentul indian Taj Mahal începe să capete nuanțe galbene și verzi din cauza poluării

  • 22 Mai 2018 16:41
Monumentul indian Taj Mahal începe să capete nuanțe galbene și verzi din cauza poluării

Monumentul indian Taj Mahal, construit din marmură albă și datând din secolul al XVII-lea, începe să capete nuanțe galbene și verzi din cauza efectelor poluării în orașul indian Agra, informează Reuters marți, citat de Agerpres.

Considerat una dintre cele șapte minuni ale lumii antice, Taj Mahal este situat pe malul unui râu plin de gunoaie și este deseori învăluit de praful și fumul provenite de la furnalele fumegânde și de la autoturismele din orașul Agra (nord), al optulea cel mai poluat oraș din lume.

Insecte minuscule din râul Yamuna, în care sunt deversate apele menajere ale orașului, se așează pe zidurile construcției, iar excrementele acestora pătează marmura, a declarat un avocat specialist în domeniul mediului la Curtea Supremă a Indiei.

Curtea a criticat guvernul pentru că nu face suficient pentru a conserva monumentul, construit de împăratul Shah Jahan pentru a servi drept mausoleu pentru soția sa, Mumtaz Mahal.

''Dacă cercetătorii indieni și (ecologiștii) nu pot rezolva problema, ar trebui să contacteze experți străini sau ecologiști, iar cei care pot veni vor fi fericiți să ajute'', a precizat avocatul M.C. Mehta, care a luptat să salveze Taj Mahalul de la poluare în ultimele trei decenii.

Restauratorii curăță marmura cu o pastă din argilă minerală, care curăță impuritățile de pe suprafețe și poate fi apoi îndepărtată cu apă.

Activiștii sunt de asemenea îngrijorați că pânza freatică din Agra ar putea deteriora fundația din lemn a monumentului. Alte motive de îngrijorare sunt drumurile pline de vehicule poluante și construcțiile ridicate într-un ritm galopant în vecinătatea monumentului.

Schimbarea culorii nu a apărut brusc. Ecologiștii și istoricii au avertizat de mult timp despre riscul pe care îl presupune funinginea și fumul de la fabrici și tăbăcării pentru monument.

Autoritățile guvernamentale nu au comentat pe marginea subiectului. Bhuvan Vikram, inspector la serviciul arheologic al orașului Agra, a spus că nu este autorizat să vorbească cu jurnaliștii. Ministrul Culturii Mahesh Sharma, sub administrația căruia se află monumentele istorice, a spus că ministrul mediului era cel mai potrivit pentru a vorbi pe acest subiect, dar că acesta nu este disponibil, potrivit Reuters.

Turiștii care vizitează monumentul și-au exprimat speranța că se vor lua măsuri pentru salvarea construcției.

''Cred că Taj Mahal este unul dintre cele mai importante simboluri ale Indiei și cred că ar fi bine ca orașul să fie mai curat și ca guvernul să ia măsuri în această privință'', a spus Francesco, un turist din Argentina, care și-a dezvăluit doar prenumele.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:7,2 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău