Monument închinat Marii Uniri, ridicat prin contribuția fiului unui participant la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia

  • 03 Septembrie 2018 16:00
Monument închinat Marii Uniri, ridicat prin contribuția fiului unui participant la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia

Primul monument închinat Marii Uniri ridicat în județul Bihor, România, cu prilejul Centenarului, a fost sfințit duminică în satul Săbolciu, prilej cu care a fost lansată și o broșură cu nouă preoți ale căror nume sunt legate de comuna bihoreană, realizată de istoricul Cristina Pușcaș.

Autoarea cărții a declarat, luni, pentru AGERPRES, că monumentul este o minicapelă deschisă, cu o cupolă sferică, sub binecuvântarea Maicii Sfinte și sfinților închisorilor.

Pe peretele principal sunt realizate din mozaic aurit trei portrete în mărime naturală, ale episcopului Nicolae Popoviciu, flancat de preoții Gheorghe Bordașiu și Arsenie Boca. Pe cel lateral, sunt portrete în medalion ale unor clerici implicați în actul Marii Unirii și ale căror destine au fost legate și de Săbolciu: preoții Nicolae Malița și Gavril Iovan, episcopul Roman Ciorogariu, arhiereii de Bihor Vasile Coman, Andrei Magieru și Vasile Mangra.

Istoricul face referire la toți cei nouă în broșura "Monumentul Marii Uniri de la 1 decembrie 1918, Săbolciu, Bihor", realizată împreună cu părintele Nicolae Ioan Bordașiu și editată cu sprijinul Consiliului Județean Bihor.

Lucrarea îl include, la dorința expresă a preotului Gheorghe Bordașiu, și pe părintele Arsenie Boca, ieromonahul care, în octombrie 1948, a trecut Crișul cu o luntre la Săbolciu, în căutarea de vești despre tânărul student la Teologie, devenit fugar din calea Siguranței, Nicolae Bordașiu.

"Tânărul Nicolae Bordașiu era student la teologie, la București, și făcea parte din Rugul aprins. Toți cei care făceau parte din acest grup erau persecutați și urmau să fie arestați. Nicolae a fugit din calea arestării, iar Arsenie Boca vine la Săbolciu căutându-l pe tânăr și va avea o întâlnire cu tatăl acestuia, preotul Gheorghe Bordașiu, chiar în casa familiei din acest sat", a declarat istoricul Cristina Pușcaș.

Pe lângă monumentul în aer liber, duminică a fost sfințită și Crucea Eroilor, realizată din marmură albă, după proiectul arhitectul Bogdan Hanganu.

Ambele lucrări au fost ridicate prin contribuția financiară a părintelui Nicolae Ioan Bordașiu, în vârstă de 94 de ani, fiu al unuia dintre participanții la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, pr. Gheorghe Bordașiu.

Pe piatra de marmură a Crucii Eroilor sunt dăltuite, cu majuscule, cuvintele: "În amintirea făuritorilor Marii Uniri: pr. Nicolae Malița, pr. Gheorghe Bordașiu, pr. Gavril Iovan, Nicolae Broinaș", iar pe soclu stă scris: "Această troiță s-a ridicat în anul centenar al Marii Uniri - 2018, prin osteneala Bisericii ortodoxe din Săbolciu, în colaborare cu primăria comunei Săcădat și cu sprijinul pr. Nicolae Bordașiu, vrednic fiu al satului."

În cadrul evenimentului, a mai fost lansată cartea "Din Săbolciu la Alba Iulia. Părintele Nicolae Malița", scrisă de preoții prof. Nicolae Ioan Bordașiu, Ioan Mircea Ghitea și Alexandru Dulca.

Sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:69 %
Vint:2,57 m/s
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Sun
18
Mon
16
Arhivă Radio Chișinău