Monument în memoria luptătorilor anticomuniști din România și Basarabia

  • 30 Mai 2016 18:59
Monument în memoria luptătorilor anticomuniști din România și Basarabia

Monumentul "Aripi" a fost dezvelit luni, 30 mai, la București, în Piața Presei Libere, pe locul fostei statui a lui Lenin.

Monumentul, realizat în memoria luptătorilor anticomuniști din România și Basarabia, este format din trei aripi din oțel inoxidabil, cântărește peste o sută de tone și are o înălțime de 24 de metri.

Lucrarea a  costat două milioane de euro, iar amplasarea sa – un milion, bani proveniți în mare parte din bugetul Primăriei București. Autor este sculptorul Mihai Buculei, transmite Radio România Actualități.  

La eveniment au participat victime ale regimului comunist, foști deținuți politici și deportați în lagărele de muncă silnică. La dezvelirea monumentului, a asistat și președintele Klaus Iohannis.

”Tinerii trebuie să știe că regimul comunist a banalizat moartea și suferința, a îngrădit sistematic drepturile și libertățile cetățenești și a comis nenumărate abuzuri în numele unei utopii criminale. Nu putem să permitem repetarea, indiferent de formă, a unor astfel de derapaje tragice”, a declarat președintele României .

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:5,66 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău