Monopolizarea presei. Câte licențe de emisie poate avea o persoană

  • 17 Noiembrie 2015 17:46
Monopolizarea presei. Câte licențe de emisie poate avea o persoană

Peste 100 de declarații ale radiodifuzorilor din Republica Moldova, prin care aceștia își anunță proprietarii beneficiari, vor fi publicate începând de astăzi pe site-ul oficial al Consiliului Coordonator al Audiovizualului.

Odată cu intrarea în vigoare a Legii privind transparența proprietății mass-media, a apărut în dezbatere publică, dar și în cadrul ședinței de astăzi a CCA, problema monopolizării pieței media, în condițiile în care a devenit clar că existe persoane fizică care dețin în total 7 posturi de televiziune și radio.

Unul dintre membrii CCA, Olga Guțuțui, a propus sesizarea Consiliului Concurenței pentru a clarifica situația în care fostul vice-președinte al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, deține 4 posturi de televiziune și 3 posturi de radio, fiind acționar majoritar la 2 companii care au obținut cele 7 licențe de emisie.

”O persoană fizică sau juridică poate deține cel mult 5 licențe de emisie într-o unitatea administrativ-teritorială. Propun ca CCA să se autosesizeze și dosarul acestor două companii să fie expediat Consiliului Concurenței. După mine, este o situație alarmantă”, a declarat Olga Guțuțui.

Pe de altă parte, președintele CCA, Dinu Ciocan, a reiterat ceea ce declarase și ieri pentru Radio Chișinău, că legislația în vigoare nu este încălcată în acest caz.

”Noi eliberăm licențe de emisie persoanei juridice, radiodifuzorului care poate deține până la 5 licențe de emisie, iar persoana fizică poate fi investitor sau acționar majoritar la cel mult doi radiodifuzori” a declarat Dinu Ciocan.

Este o interpretare eronată a Codului Audiovizualului, consideră expertul în legislația mass-media, Eugen Râbca. În opinia sa, există o lacună în articolul 66, punctele 3 și 4, care permite interpretări ale Codului.

”Nu trebuie să interpretăm în context aceste două alineate, pentru că în primul caz este vorba  de deținerea licențelor, în cel de-al doilea caz este vorba de investitor și acționar majoritar. Este vorba despre maxim 5 licențe de emisie și în acest caz interpretarea extensivă nu este corectă. Urmează o altă etapă care implică activitatea CCA și a Consiliului Concurenței de a stabili existența sau inexistența monopolului în acest domeniu”, a declarat Eugen Râbca.

Tot astăzi, CCA a decis sancționarea cu avertizare publică a 12 radiodifuzori din Republica Moldova, care nu au depus declarația privind proprietarii, conform noilor prevederi intrate în vigoare la 10 noiembrie. Aproximativ 30 de radiodifuzori care au depus declarații incomplete mai au la dispoziție 7 zile ca să le completeze.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:2,06 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău