Monografie dedicată violoniștilor din nordul Moldovei, lansată la Biblioteca Națională

  • 14 Martie 2019 17:38
Monografie dedicată violoniștilor din nordul Moldovei, lansată la Biblioteca Națională

O monografie a violoniștilor din nordul Moldovei, din anii 1940 și până astăzi, a fost lansată la Biblioteca Națională. Volumul „Folclor muzical din nordul Republicii Moldova: repertoriul violonistic ”, semnat de către doctorul în studiul artelor și culturologie al Academiei de Muzică Teatru și Arte Plastice, Nicolae Slabari, cuprinde peste 200 de opere muzicale, transmite IPN.

Autorul a spus că materialul expus în monografie cuprinde cercetările sale făcute în timpul studiilor și scrierii tezelor de licență, masterat și doctorat la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice. S-a hotărât să scrie o carte pentru că își dorește să facă accesibilă informația pentru un public cât mai larg, în special pentru tânăra generație. În monografie sunt incluse „cele mai speciale, cele mai uitate melodii”, dar și informația despre violoniști.

Nicolae Slabari spune că sunt mulți lăutari violoniști uitați, unii chiar necunoscuți, însă au avut un rol deosebit în promovarea tradițiilor muzicale din nordul Republicii Moldova. Pentru a face rost de material, a mers la baștină, în raionul Glodeni, dar și în alte raioane. A cules informații și din arhiva de folclor a Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice, alte colecțiile de folclor, inclusiv colecțiile personale ale unor muzicieni.

Dirijorul Orchestrei de muzică populară Folclor, Petre Neamțu, a menționat că această carte este pentru cei pasionați de folclor, dar și pentru generația tânără, care vine să cunoască această comoară și să o păstreze pentru istorie.

În opinia Svetlanei Badrajan, doctor conferențiar al Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plătici, este o monografie foarte valoroasă. Se încadrează în promovarea și salvgardarea patrimoniului național, fiindcă au fost descoperite nume de lăutari, muzicieni de tradiție, care au păstrat un patrimoniu instrumental foarte bogat. Svetlana Badrajan a mai spus că violoniștii erau cheia oricărui taraf și a oricărui grup de instrumentiști, iar materialul muzical colectat este autentic, de unicat, ne reprezintă ca neam și etnie.

Potrivit Elenei Pintilei, directorul Bibliotecii Naționale, a spus că această carte-document cu siguranță î-și va găsi utilizatorul. Este valoros și compartimentul cu fotografii, care sunt o memorie locală pentru violoniștii din nord. „Pe de o parte, această carte este valoroasă fiindcă este un studiu științific, pe de altă parte, această carte poate fi utilizată și de interpreți, fiindcă aranjamentele muzicale care sunt prezente aici pot fi folosite”, a spus directorul Bibliotecii Naționale.

Cartea a apărut în câteva sute de exemplare în cadrul unui proiect al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
2,74
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:7,2 m/s
Mon
5
Tue
5
Wed
5
Thu
3
Fri
4
Arhivă Radio Chișinău