Monografia „Vladimir Beșleagă sau anevoioasa cale a cunoașterii de sine", lansată la Chișinău. Nadejda Ivanov: „Opera sa este de o profunzime și o sensibilitate care frapează”

  • 09 Februarie 2022 15:37
Monografia „Vladimir Beșleagă sau anevoioasa cale a cunoașterii de sine Foto: Radio Chișinău

Un studiu științific, întitulat „Vladimir Beșleagă sau anevoioasa cale a cunoașterii de sine”, a fost lansat la Biblioteca Municipală ”B. P. Hașdeu din Chișinău. Autoarea este Nadejda Ivanov, cercetătoare în cadrul Institutului de Filologie, care și-a realizat monografia în baza a două cele mai importante opere semnate de scriitorul basarabean: „Zbor frânt” și „Moartea Nefericitului Filimon”, transmite Radio Chișinău.

Opera sa este de o profunzime și o sensibilitate care frapează prin nuanțarea stărilor personajului bulversat de cruzimea războiului și a regimului totalitar comunist. Atenția romancierului este focalizată, îndeosebi, pe conștiința personajului, pe zbuciumul eului profund”, menționează autoarea Nadejda Ivanov în primele rânduri ale studiului. Ea a mărturisit pentru Radio Chișinău semnificația titlului cercetării:

Am identificat scriitorul Vladimir Beșleagă cu această cheie, cu acest motiv „anevoioasa cale”. Personajele Isai și Filimon au un parcurs foarte anevoios. Ei trebuie să coboare în inconștientul lor personal, să îl treacă labirintic și să consteleze din toate imaginile, fantasmele, fantasmagoriile, un adevăr, adevărul de sine. Firește că acest itinerar este unul din cele mai dificile - să te cunoști pe tine însuți”.

Studiul „Vladimir Beșleagă sau anevoioasa cale a cunoașterii de sine” a fost lansat în prezența protagonistului nonagenar. Scriitorul a împărtășit câteva detalii legate de modul în care a scris romanul „Moartea Nefericitului Filimon”.

Acest roman a fost realizat în anul 1969-1970. El a venit după romanul ”Zbor Frânt”, care a avut un impact și un noroc mare. Nu și-a băgat nimeni cuțitul în el. Nu a fost cenzurat. Așa au fost timpurile. Romanul noaptea a treia a apărut într-o epocă când eu am citit cele mai interesante cărți din viața mea. Eram într-o criză și morală și familială. De două ori am stat în spital. L-am scris în mare parte în spital”.

Vladimir Beșleagă, o personalitate complexă, care reunește atât ipostaza de prozator, om al scrisului, cât și cea de Om al Cetății, a declarat pentru Radio Chișinău criticul și istoricul literar, Mihai Cimpoi.

O personalitate care s-a manifestat și ca un bun cunoscător al literaturii universale. Este un miracol că un transnistrean păstrează spiritul românismului cu o deosebită demnitate și o consecvență demna de urmat”.

Nina Corcinschi, directoarea Institutului de Filologie Română "B. P. Hașdeu" din Chișinău, despre studiul științific al Nadejdei Ivanov:

Nadejda a cercetat proza lui Eliade sub aspectul arhetipurilor. Și era firesc să ajungă de la Mircea Eliade la Vladimir Beșleagă pe care nu-l putem înțelege în afara unei abordări psihanalitic, mitologic, arhetipal. Acest aparat conceptual i-a permis Nadejdei Ivanova să decripteze sistemul de imagini din proza lui Beșleagă, să înțeleagă morfologia structurală a personajelor, să înțeleagă complexitatea ideatică și bogăția de sugestii și de simboluri în creația scriitorului”.

Monografia „Vladimir Beșleagă sau anevoioasa cale a cunoașterii de sine", scrisă de Nadejda Ivanov, va putea fi găsită în bibliotecile din Republica Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,09 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău