MONITORUL APĂRĂRII | Charles Michel: UE și Africa trebuie să intensifice relațiile pentru a privi împreună spre viitor

  • 10 Februarie 19:45
MONITORUL APĂRĂRII | Charles Michel: UE și Africa trebuie să intensifice relațiile pentru a privi împreună spre viitor

Uniunea Europeană și Africa s-au transformat și trebuie să intensifice relațiile pentru a privi împreună spre viitor, în contextul schimbărilor climatice și revoluției digitale, a declarat Charles Michel, președintele Consiliului European, într-un discurs rostit în Etiopia.

"Mă aflu astăzi aici pentru a fi martorul metamorfozei acestui continent, dar și a Europei. Vecinul dumneavoastră nordic se schimbă. Vorbesc în numele celor 27 de state europene, dintre care 22 nu au avut niciodată colonii", a declarat Charles Michel la un dineu oferit de premierul Etiopiei, Abiy Ahmed.

"Vine la putere o nouă generație de lideri. Ei nu sunt împiedicați de povara nostalgiei. Vrem să privim împreună spre viitor și spre vecinii noștri. Vrem să abordăm schimbările climatice și revoluția digitală, cele două provocări majore cu care ne confruntăm", a precizat Charles Michel, conform stenogramei discursului, publicată pe site-ul Consiliului European.

 "Europa vrea să aibă o voce pe scena internațională, unde acțiunile îi sunt inspirate de valori. Această Europă în schimbare privește cu noi ochi spre Africa, cu respect, optimism și încredere! Africa este vibrantă, plină de energia tinerilor și de noile tehnologii. Europa observă un continent al oportunităților. Mult timp, Europa a fost blocată într-o perspectivă desuetă asupra acestui continent. Africa, la rândul său, a cultivat uneori un fel de ambiguitate în relația cu Europa. Apropierea noastră ne leagă, parteneriatul nostru este unul bogat. Totul ne trage unii spre ceilalți: istoria, geografia, cultura și numeroasele schimburi dintre noi", a subliniat președintele Consiliului European.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
18
Nori împrăștiați
Umiditate:48 %
Vint:4,6 m/s
Tue
13
Wed
14
Thu
15
Fri
15
Sat
15

Curs oficial BNM 25 Mai 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.2923 -0.2119
USD 17.6937 -0.0608
RON 3.9835 -0.0437
UAH 0.6623 -0.0017
RUB 0.2465 -0.0042
Arhivă Radio Chișinău