Monica Macovei: Democrația și libertatea vin cu Maia Sandu, iar dictatura vine cu Dodon

 • 11 Noiembrie 2016 10:20
Monica Macovei: Democrația și libertatea vin cu Maia Sandu, iar dictatura vine cu Dodon

Europarlamentarul român Monica Macovei a difuzat o declarație politică în susținerea Maiei Sandu la alegerile prezidențiale din Republica Moldova.

Dragi moldoveni,

 I.Sunteți în fața unui test. Oriunde ați fi, acasă, în Moldova, la studii sau la muncă în România sau în lume, dacă veți trece acest test, viața voastră și a copiilor voștri va fi mult mai bună. Știu că democrația în Republica Moldova este fragilă, dar așa este peste tot la început. Și începutul nu e scurt, dar are un final. Democrația și libertatea vin cu Maia Sandu, iar dictatura vine cu Dodon. Citiți pănă la capăt ca să vedeți de ce.

Unii dintre voi au plecat de acasă pentru a-și face un rost. Ați fost primiți cu drag în România sau în alte țări de pe glob. Moldova rămâne țara voastră, aici vă așteaptă oricând dragii voștri părinți și bunici. Vorbiți cu ei și convingeți-i să voteze pentru viitorul democratic al Moldovei și pentru libertatea pe care acum o cunoașteti.  Îndemnați-i să voteze Maia Sandu și nu să înghită minciunile lui Dodon și ale rușilor, de care voi înșivă ați fugit pentru că iubiți libertatea.

Știu că vă îngrijorează viitorul copiilor voștri. Ei au nevoie de educație și de locuri de muncă, de libertate a ideilor, de spațiu deschis pentru a crește profesional și uman. Este nevoie de investiții în educație, sănătate, administrație, justiție și economie, într-un cuvânt, de modernizare. Participați la construirea unei democrații solide în Moldova, venind la vot cât mai mulți, mai ales tinerii care au lipsit la primul tur pentru că legea le-a îngreunat votarea.

 1. Am auzit critici la adresa Maiei Sandu. Cele mai multe, răutăți fără argumente. Le voi enumera și demonta mai jos. Așa cum trebuie să alegem grâul de neghină, tot așa trebuie să alegem declarațiile adevărate de cele mincinoase.
 2. Maia Sandu nu are familie!, spune Dodon

Acesta este un atac la persoană. Cum influențează în rău viața moldovenilor faptul că Maia Sandu nu este căsătorită și nu are copii? Și cine spune că Maia Sandu nu se va căsători, poate, în curând? Eu aș spune că acum acesta este un avantaj pentru moldoveni: Maia Sandu își va dedica tot timpul țării și muncii.

 1. Maia Sandu aduce sirieni în Republica Moldova!, spune Dodon

Aceasta este o temă falsă. La fel se poate spune că o Moldovă cu Maia Sandu președinte va fi invadată demarțieni. Pentru că nu are nimic ce să îi reproșeze moral, personal sau profesional, Dodon vine cu minciuni, dezinformări, manipulări. Așa lucrează, dragi moldoveni, propaganda totalitară rusească în care nu veți avea nici drepturi și nici libertate!

 1. Maia Sandu este susținută de homosexuali!, spune Dodon

Nu Maia Sandu a convins comunitatea LGBT să o susțină. Aceasta a fost voința lor politică și fără legătură cu opțiunea sexuală. Nu există nici un acord de susținere între Maia și reprezentanții acestei minorități. Maia Sandu va fi președintele tuturor moldovenilor indiferent de etnie, religie, sex sau opțiune politică.

 1. Mai mulți copii s-au sinucis în perioada în care Maia Sandu a condus ministerul Educației!, spune Dodon

Din păcate, tragedii de acest fel se întâmplă permanent și este o insultă adusă familiilor acestor copii prin asocierea cu o politică de stat. Cum a stabilit Dodon care este cauza acestor drame? Adversarii Maiei Sandu se folosesc de suferința unor oameni pentru a câștiga  puterea, folosind fără rușine orice element care cred ei că le-ar fi util în campanie, inclusiv moartea unor copii și durerea părinților, pe care vedem că le calcă în picioare.

III.       Cine caută bățul din ochiul Maiei Sandu, ar trebui să nu se facă că nu vede parul din ochiul lui Igor Dodon.

 1. Nu este adevărat că într-o Moldovă europeană cei care vor să muncească în Federația Rusă nu vor putea.  Ba da,veți putea lucra și în Federația Rusă și în alte țări în care o să vă gasiți slujbe.
 2. Dodon a recunoscut Crimeea ca aparținând de-facto Federației Ruse.

Așa știe Dodon să aibă grijă de cetățenii Republicii Moldova, aducând deasupra capului securea războiului? Aceste declarații arată că Dodon este un pericol pentru stabilitatea și pacea în zonă.Ucraina a reacționat deja îngrijorată. Ne putem aștepta ca Dodon să dea “verde” pentru alipirea Transnistriei la Federația Rusă! Ne putem aștepta ca Dodon să permită sau chiar să ceară organizarea unui referendum pentru independența Transnistriei pe modelul celui din Crimeea. Nu va fi nevoie de aducerea unor  „omuleți verzi”, căci Armata rusă este deja în Transnistria.

Unde vrea să ne ducă Dodon, într-un nou război?

Nu cred că Moldova are nevoie de noi tensiuni sau de un nou război.  De aceea, nu cred ca Moldova are nevoie de un președinte ca Dodon, care încalcă integritatea teriorială a unui stat independent (Ucraina), care nu are cultura dialogului și nici dorința menținerii independenței Moldovei față de Rusia.

 1. Gazul rusesc versus viață și libertate.

Prin vene nu vă curge gaz, iar când respirați vă umpleți de oxigen, nu de gaz rusesc. Nu vă vindeți pe gazul rusesc libertatea, școala oriunde în Europa sau în lume, drepturile, locurile de muncă, dreptul la fericire, la dreptate, la demnitate, la proprietate, la a fi voi înșivă.  Gazul rusesc nu compensează nimic din toate acestea, ci aduce numai șantaj și înrobire. Iar Europa compensează liberalizarea prețului la gaze. Nu vă lasați păcăliți de niște conducte prin care curge gaz și prin care vi se ia totul, inclusiv viața și demnitatea.   

 1. Dodon a plagiat?

Există suspiciuni de plagiat a lucrării de doctorat a lui Dodon. Eu am mai spus-o și o repet: plagiatul este un furt! Un furt rămâne furt. Cine fură pentru a obține un doctorat, nu are nici o jenă să fure și din banii oamenilor. Solicit deschiderea unei anchete cu privire la banii pe care Dodon i-ar fi primit pentru cercetare pe vremea când era ministru.

 1. Dodon este omul lui Plahotniuc.

Am cititdespre o posibilăînțelegeredintrePlahotniucșiDodon. Faptulcă Dodon a luat 3 milioane de euro pentru a-l vota pepreședinteleTimofti, faptulcă foloseșteavionul lui Plahotniucsunttotatâteadovezicăaceastăînțelegereexistă. Da, Dodon este omuloligarhuluiPlahotniuc.

 1. Dodoniabanipentru a facilita accesulunor firme pepiațarusă?

Înainte de campaniaelectorală au apărut mai multearticole de presă care aduceauîndiscuție “comisioanele” luate de Dodon pentrua ajuta accesulpepiațarusă a unorproducătorimoldoveni. Solicitsă se anchetezeacuzațiile de corupțieîmpotriva lui Dodon, dacă a luatbanipentruasta.

Dacă locuitorii Republicii Moldova își doresc un stat corect, în care să nu trebuiască să plătească șpăgi și comisioane, în care libertatea și meritul fiecăruia să fie pe primul loc, atunci alegerea nu este decât Maia Sandu.

Moldoveni, oriunde sunteți în lume, votați Maia Sandu! Voi știți ce este demnitatea și libertatea și ați plecat de nevoie, nu de voie. Votați pentru voi, rudele rămase acasă și pentru copiii voștri.

Democrația este ca și casa în care trăim: o îngrijim, rămâne primitoare și caldă, o neglijăm, se dărâmă. Democrația, casa voastră, casa noastră, se îngrijește zi de zi, dar mai ales la alegeri. Democrația nu este un cadou. Așa cum construim casele noastre și ale copiilor cu muncă și sudoare. Tot așa se construiește și democrațiaȘi cu votul! Dacă vrem să avem drept de proprietate pentru ce construim sau cumpărăm din bani munciți cinstit, votăm libertate și democrație, VOTĂM DUMINICĂ MAIA SANDU!

*Acest text este inițiativa mea, nu mi-a fost cerut de nici un candidat și, prin urmare, nu încalcă Legea electorală din Republica Moldova.

*Textul a fost publicat integral pe ziare.com.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
7,74
Cer senin
Umiditate:68 %
Vint:2,57 m/s
Mon
7
Tue
7
Wed
8
Thu
3
Fri
2
Arhivă Radio Chișinău