Monica Babuc reacționează după declarațiile Maiei Sandu: Toți profesorii, inclusiv cei universitari, își vor primi salariile majorate

  • 03 Mai 2019 10:25
Monica Babuc reacționează după declarațiile Maiei Sandu: Toți profesorii, inclusiv cei universitari, își vor primi salariile majorate

După ce lidera Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, a declarat în cadrul unei intervenții video pe o rețea de socializare, că actuala guvernare a dispus majorarea salariilor profesorilor universitari, celor din cadrul centrelor de excelență și instituțiilor de învățământ profesional, dar nu a alocat și bani pentru ca aceste majorări să fie posibile, ministra educației, culturii și cercetării, Monica Babuc, spune că „salariile se vor da la timp și majorate, iar noi lucrăm mereu pentru a găsi surse de creștere a lor”.

„Toți profesorii, inclusiv cei universitari, își vor primi salariile majorate, cum este și firesc”, menționează Monica Babuc. Potrivit ministrei, Legea salarizării a fost aprobată după aprobarea legii bugetului pentru anul 2019, prin urmare toate modificările în ceea ce privește suplimentarea fondurilor respective se vor opera imediat ce va fi aprobată legea cu privire la rectificarea bugetului de stat.

Și ministrul finanțelor, Ion Chicu, a venit cu o reacție, menționând că instituțiile care activează în condițiile autonomiei financiare vor primi suportul necesar din partea Guvernului. „Trebuie să remarc însă că vorbim de instituții cu autonomie financiară și suportul Guvernului va veni exclusiv pe partea de competență a executivului (comanda de stat). Sau „autonomia noastră, dar pe banii voștri?””, subliniază ministrul.

Lidera Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, a declarat în cadrul unei intervenții video pe o rețea de socializare, din fața Universității de Stat, că a făcut o interpelare la adresa Ministerului Finanțelor pentru a afla cum stau lucrurile în acest sens cu privire la finanțarea instituțiilor care activează în condițiile autonomiei universitare financiare.

La începutul săptămânii, organizațiile sindicale primare și colectivele instituțiilor care activează în condițiile autonomiei universitare financiare și-au exprimat îngrijorarea față de perspectivele achitării salariilor în anul curent și au solicitat soluționarea problemelor ce țin de salarizare. În acest sens, Federația Sindicală a Educației și Științei din Republica Moldova (FSEȘ) a expediat o solicitare către Guvern, Ministerul Finanțelor, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova.

Conform datelor operative prezentate Federației de către 12 instituții universitare și 15 Centre de Excelență și instituții de învățământ profesional-tehnic, deficitul bugetar la capitolul fondul de salarizare constituie circa 120 de milioane de lei, aproape tot atâta este și necesarul pentru întreținerea instituțiilor date.

sursa: ipn

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:3,6 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău