Moneda euro se depreciază la un minim al ultimelor două decenii, din cauza crizei din energie

  • 23 August 2022 14:19
Moneda euro se depreciază la un minim al ultimelor două decenii, din cauza crizei din energie

Moneda euro a coborât din nou marți sub pragul simbolic de un dolar, atingând un minimum al ultimelor două decenii, din cauza temerilor că șocul energiei va menține inflația ridicată și va spori șansele unei recesiuni în Europa, transmite Reuters.

Și yuanul chinezesc a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar, în timp ce lira sterlină este la cel mai redus nivel din martie 2020.

Marți dimineața, moneda euro se tranzacționa pentru 0,9930 de dolari, sub pragul de un dolar.

"Ceea ce încercăm să ne dăm seama este cât de mult din evoluția monedei euro este cauzat de nivelul redus al lichidităților în timpul verii și cât de mult de fluxurile de capital. Dar desigur creșterea prețului gazelor este o veste proastă pentru întreaga regiune", a apreciat Kenneth Broux, analist la Societe Generale în Londra.

Prețul de referință al gazelor în Europa a crescut luni după ce Gazprom a anunțat că livrările de gaze către Europa prin gazoductul Nord Stream 1 vor fi întrerupte timp de trei zile, între 31 august și 2 septembrie, pentru "lucrări de mentenanță".

Valurile de căldură din Europa au afectat deja aprovizionarea cu energie și sporesc temerile că vor exista perturbări în această iarnă, care vor afecta semnificativ activitatea economică, transmite Agerpres.

De la introducerea sa în circulație în 1999, moneda euro a petrecut foarte puțin timp sub nivelul de paritate cu dolarul. Ultima dată când a fost în această situație a fost între 1999 și 2002, când a coborât până la un minim istoric de 0,82 dolari în luna octombrie 2000.

Chiar dacă are o istorie relativ scurtă de două decenii, moneda euro este a doua cea mai căutată valută pe piețele mondiale de schimb valutar, iar tranzacțiile zilnice euro/dolar sunt cele mai mari de pe piața valutară globală, care are o valoare de 6.600 de miliarde de dolari pe zi.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:86 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău