Moneda euro se bucură de un sprijin record din partea cetățenilor europeni (Eurobarometru)

  • 29 Noiembrie 2019 14:57
Moneda euro se bucură de un sprijin record din partea cetățenilor europeni (Eurobarometru)

Potrivit rezultatelor celui mai recent Eurobarometru, 76% dintre respondenți consideră că moneda unică este benefică pentru Uniunea Europeană. Acesta este cel mai important sprijin de la introducerea monedelor și bancnotelor euro în 2002, în creștere cu două puncte procentuale față de nivelurile record înregistrate deja anul trecut, a anunțat vineri Comisia Europeană, citat de Agerpres.

De asemenea, o majoritate de 65% dintre cetățenii din zona euro consideră că moneda euro este benefică pentru propria lor țară: aceasta este, de asemenea, cea mai mare cifră înregistrată până acum. Moneda comună este susținută de majoritatea cetățenilor din toate cele 19 state membre ale zonei euro.

Deși este încă o monedă tânără, euro a împlinit 20 de ani anul acesta. Cu toate acestea, europenii sunt conștienți de beneficiile practice pe care le-a adus în viața lor de zi cu zi. Patru din cinci respondenți consideră că moneda euro a facilitat activitățile comerciale transfrontaliere, compararea prețurilor și cumpărăturile în alte țări, inclusiv online. De asemenea, o majoritate absolută consideră că moneda euro a facilitat călătoriile și a contribuit la scăderea prețurilor acestora.

"După aproape 28 de ani de la semnarea Tratatului de la Maastricht, rămân convins că aceasta a fost semnătura mea cea mai importantă. Moneda euro, introdusă acum 20 de ani, a devenit un simbol al unității, al suveranității și al stabilității. Am depus eforturi susținute în ultimii cinci ani pentru ca Europa să depășească criza, pentru a garanta faptul că locurile de muncă, creșterea și investițiile aduc beneficii tuturor europenilor și pentru a consolida și mai mult uniunea economică și monetară europeană. Dat fiind că moneda euro și cu mine suntem ultimii supraviețuitori ai Tratatului de la Maastricht, mă bucur să văd acest sprijin record pentru moneda noastră unică în ultimele zile ale mandatului meu ca președinte al Comisiei Europene. Moneda euro reprezintă rezultatul unui efort îndelungat și este unul dintre cele mai bune atuuri ale Europei pentru viitor. Trebuie să ne asigurăm că va continua să ofere prosperitate și protecție cetățenilor noștri", a declarat Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene.

În prezent, 340 de milioane de europeni din 19 state membre folosesc moneda euro.

Potrivit CE, moneda euro a adus beneficii tangibile precum prețuri stabile, costuri mai mici ale tranzacțiilor, economii protejate, piețe mai transparente și mai competitive, intensificarea comerțului, facilitarea călătoriilor și standarde de viață mai ridicate. Aproximativ 60 de țări din întreaga lume își leagă, într-un fel sau altul, monedele lor de moneda euro.

În ceea ce privește coordonarea politicii economice, inclusiv a politicilor bugetare, 69% dintre europeni consideră că este necesară o coordonare sporită în zona euro, în timp ce doar 7% ar dori reducerea cooperării. De asemenea, 80% dintre cetățeni continuă să sprijine reformele economice menite să îmbunătățească performanțele economiilor naționale. Acest lucru se reflectă, de asemenea, în rezultatele naționale, cu o majoritate clară în toate țările din zona euro.

65% dintre respondenți s-au declarat în favoarea retragerii monedelor incomode de 1 și 2 cenți prin rotunjirea obligatorie la cei mai apropiați cinci cenți a prețului final al cumpărăturilor în magazine și supermarketuri. O majoritate absolută sprijină această idee în 16 dintre cele 19 țări din zona euro.

"Moneda euro este mai puternică astăzi ca niciodată și aduce numeroase beneficii cetățenilor, întreprinderilor și statelor membre, dat fiind că înlocuiește 19 monede diferite cu una singură. Nu este o întâmplare dacă majoritatea europenilor sprijină moneda euro. Acest sprijin mai puternic ca niciodată ne împuternicește în mod clar să ne continuăm activitatea de consolidare a uniunii economice și monetare și de întărire a rolului internațional al monedei euro", a apreciat Valdis Dombrovskis, vicepreședinte responsabil pentru moneda euro și dialogul social, precum și pentru stabilitatea financiară, serviciile financiare și uniunea piețelor de capital.

La rândul său, Pierre Moscovici, comisarul pentru afaceri economice și financiare, impozitare și vamă, a declarat: "Integritatea monedei unice nu mai este de mult în pericol. Moneda euro este una dintre cele mai mari reușite europene și a adus beneficii concrete atât gospodăriilor europene, cât și întreprinderilor și guvernelor. Am consolidat uniunea economică și monetară de la începutul crizei și de la începutul acestei Comisii, dar mai sunt încă multe de făcut. Viitorul monedei euro e încă nescris. Trebuie să ne asigurăm că acest sprijin continuă să crească și că cetățenii europeni beneficiază în mod mai echitabil de beneficiile monedei euro". 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
10
Nori împrăștiați
Umiditate:87 %
Vint:2,6 m/s
Wed
13
Thu
15
Fri
15
Sat
16
Sun
16

Curs oficial BNM 26 Mai 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3244 0.0321
USD 17.7272 0.0335
RON 3.9914 0.0079
UAH 0.6595 -0.0028
RUB 0.2478 0.0013
Arhivă Radio Chișinău