Monedă dedicată aniversării a 30-a de la înființarea BNM

  • 04 Iunie 2021 10:31
Monedă dedicată aniversării a 30-a de la înființarea BNM

Banca Națională a Moldovei (BNM) pune de astăzi, 4 iunie, în circulație pe teritoriul Republicii Moldova, ca mijloc de plată și în scop numismatic, o monedă metalică de circulație cu caracter comemorativ. Moneda e cu valoarea nominală de 10 lei și e pusă în circulație cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la înființarea BNM, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al BNM, noua monedă este confecționată din oțel, placat cu nichel și alamă, ceea ce îi conferă un aspect argintiu și auriu.

Aversul monedei redă în plan central imaginea stilizată a cifrei „30”, în care este încadrată sigla Băncii Naționale a Moldovei. Sus este gravată imaginea Stemei de Stat a Republicii Moldova, în arc de cerc – inscripția „BANCA NAȚIONALĂ A MOLDOVEI” și un element decorativ.

Pe revers este gravat un element decorativ, în plan central – valoarea nominală „10 LEI" și în partea de sus – anul emisiei „2021”. Moneda conține monograma din literele „R” și „M” – acronim al denumirii statului „Republica Moldova”.

Moneda va circula în paralel cu bancnota de 10 lei și moneda metalică de aceeași valoare nominală, inclusiv cele cu caracter comemorativ,  din emisiunea 2018 - 2020.

Noua monedă completează seria monedelor de circulație cu caracter comemorativ, care mai include trei emisiuni de acest gen. Prima monedă a fost emisă de BNM în 2018, când s-au împlinit 25 de ani de la introducerea leului moldovenesc. A doua – în 2019, cu ocazia a trei decenii de la adoptarea legilor despre limba de stat și grafia latină, iar a treia – în anul 2020, fiind dedicată aniversării a 30-a de la adoptarea Drapelului de stat al Republicii Moldova.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău