Moment istoric în Ucraina: La 30 de ani de la proclamarea independenței, Kievul adoptă o strategie de politică externă

  • 31 Iulie 2021 14:41
Moment istoric în Ucraina: La 30 de ani de la proclamarea independenței, Kievul adoptă o strategie de politică externă

Consiliul de Securitate și Apărare Națională de la Kiev a aprobat Strategia de politică externă a Ucrainei, șeful diplomației ucrainene, Dmitro Kuleba calificând evenimentul drept unul istoric, scrie Rador.

„Pentru prima dată în 30 de ani, Ucraina are o strategie clară a activității politice externe. În ultimii 30 de ani, am avut politică externă, dar, din cauza lipsei unei abordări strategice, am oscilat dintr-o parte în alta și a fost o insuficientă eficiență în mai multe domenii" - a subliniat Kuleba.

Potrivit ministrului, documentul, care a fost adoptat la ședința de vineri a Consiliului de Securitate și Apărare Națională al Ucrainei, reunit în estul țării, definește clar obiectivul politicii externe de a confirma la nivel internațional statutul Ucrainei de țară europeană puternică. Strategia de politică externă a Ucrainei stabilește șase sarcini prioritare pentru diplomația ucraineană: asigurarea suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei, contracararea politicii agresive a Federației Ruse, continuarea procesului de aderare la UE și la NATO, promovarea exporturilor ucrainene și atragerea investițiilor, protecția drepturilor și intereselor cetățenilor ucraineni din străinătate și promovarea unei imagini pozitive a Ucrainei în lume. Ministrul Kuleba a declarat că documentul este foarte voluminos, având 254 de pagini.

„Dar conținutul acestuia poate fi sistematizat în funcție de trei teme principale: Ucraina este un participant activ la politica internațională; Ucraina formează o arhitectură de securitate pentru ea însăși, pentru regiune și pentru întreaga lume; Ucraina este o țară cu posiblități economice" - a precizat șeful diplomației ucrainene.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:2,57 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău