Moment de cotitură în istoria monarhiei britanice. Prințul Charles a susținut primul său discurs al tronului

  • 10 Mai 2022 17:58
Moment de cotitură în istoria monarhiei britanice. Prințul Charles a susținut primul său discurs al tronului

Pentru prima dată, Prințul Charles al Marii Britanii a deschis oficial noua sesiune a parlamentului, ocazie cu care a susținut primul său discurs al tronului. A fost un moment de cotitură în istoria monarhiei din această țară, regina Elisabeta a II-a lipsind, pentru prima oară, din 1963, din cauza problemelor de mobilitate cu care se confruntă.

Devenit simbolul unei vieți petrecute în așteptare, fiul cel mare al suveranei britanice a trebuit să aștepte până la vârsta de 73 de ani pentru a se achita pentru prima dată de această funcție esențială care le revine regilor și reginelor din Marea Britanie.

Absența reginei în această zi de marți, în anul dedicat celebrărilor ce marchează Jubileul de Platină, reprezintă o nouă etapă simbolică în transferul progresiv al sarcinilor oficiale ale suveranei britanice către prințul Charles, care o reprezintă deja în străinătate de mai mulți ani, scrie AFP, potrivit Agerpres.

Purtând uniforma de amiral de marină, prințul Charles a subliniat prioritățile Guvernului britanic, condus de prim-ministrul conservator Boris Johnson.

Prințul Charles s-a așezat pe tronul alocat consorților, folosit în trecut de tatăl lui, prințul Philip, decedat în 2021 la vârsta de 99 de ani. La dreapta lui, locul rezervat de obicei tronului suveranei, care a împlinit recent vârsta de 96 de ani, a rămas gol.

În discursul său, prințul Charles a detaliat principalele proiecte de lege ale Guvernului de la Londra pentru sesiunea parlamentară inaugurată marți. Numeroase chestiuni - inclusiv puterea de cumpărare și Irlanda de Nord - au fost trecute în revistă, precum și "apărarea democrației" în lume, în special în Ucraina.

La stânga lui, în locul în care stătea el de obicei, s-a așezat de această dată soția lui, Camilla, în timp ce fiul său cel mare, prințul William, în vârstă de 39 de ani, al doilea în ordinea de succesiune la tron, s-a așezat la dreapta prințului Charles și a participat pentru prima dată la acest eveniment.

A fost pentru prima dată în aproape 60 de ani și pentru a treia oară în cei 70 de ani de domnie ai reginei Elisabeta a II-a când suverana a lipsit de la acest eveniment anual.

Regina britanică și-a delegat atribuțiile asociate acestui discurs doar de două ori: atunci când era însărcinată cu prinții Andrew și Edward, în 1959, respectiv în 1963.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:12,86 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău