Mold-Street | De ce se apreciază leul și cât va mai dura o astfel de evoluție

  • 26 Octombrie 2017 15:26
Mold-Street | De ce se apreciază leul și cât va mai dura o astfel de evoluție

Banca Națională a Moldovei (BNM) a aprobat recent Regulamentul privind condițiile și modul de efectuare a operațiunilor valutare.

E un document prin care se încearcă să se facă mai multă transparență, inclusiv prin consultarea publicului, în amalgamul de operațiuni valutare de la noi ce stârnește, deseori, mari semne de întrebare și vis-a-vis de evoluția cursului de schimb, scrie Mold-Street

Cu acest prilej autoritatea monetară a oferit mai multe explicații și precizări referitor la cursul de schimb sau cotația acestuia, mai bine zis aprecierea sau creșterea leului față de dolar și euro din ultima perioadă. Or de la începutul anului leul s-a apreciat față de dolarul SUA cu aproape 15%, iar față de moneda unică europeană cu circa 5% (figura 1).  

Figura 1 Dinamica cursului de schimb al leului față de Euro și USD, Ian.-Oct. 2017 

 

Sursa: BNM

De ce se apreciază leul

BNM explică că aprecierea monedei naționale survine pe fondul unui surplus de valută pe piață, în condițiile unei oferte mai mari de valută din partea populației și exportatorilor, care în mare parte depășește cererea și necesitățile importatorilor.

De fapt de aproape fiecare dată BNM indică că ritmul de creștere a exporturilor îl depășește pe cel al importurilor, dar acum statistica oficială indică o creștere dublă a importurilor față de exporturi în perioada ianuarie-august, înregistrându-se într-un final și un deficit comercial de circa 1,6 miliarde dolari.

Făcând referință la cele relatate de banca centrală aceasta indică că „ținându-se cont de lichiditatea excesivă din sectorul bancar și nivelul înalt al rezervelor valutare, care s-ar afla în visteria Băncii Naționale (peste 2,6 miliarde USD) , politica monetară a BNM nu prevede, deocamdată, cumpărarea integrală a excesului de valută pe piața internă. 

Sursa: mold-street.com.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:3,09 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
13
Fri
13
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău