Moldstreet | Cum Moldova a răscumpărat de la Gazprom o datorie de 140 miilioane USD la preț de 4 ori mai mic

  • 24 Decembrie 2021 10:04
Moldstreet | Cum Moldova a răscumpărat de la Gazprom o datorie de 140 miilioane USD la preț de 4 ori mai mic

Istoria de aproape 30 de ani a relațiilor dintre autoritățile Republicii Moldova și gigantul rus Gazprom este plină nu doar de șantaj cu sistarea livrărilor de gaze sau de cedarea activelor gaziere în contul datoriilor, dar și de succese despre care se vorbește mai puțin.

Conform sursei citate, unul dintre aceste succese este răscumpărarea unei datorii față de Gazprom la un preț de 4 ori mai mic. Printre arhitecții acestui succes sunt trei doamne.

În vara anului 1999, trei funcționare din Republica Moldova au mers la Moscova, la sediul Gazprom. Vizita lor însă era una neoficială, strict confidențială și de ea știau doar câteva persoane de la Chișinău. Nici conducerea Gazpromului nu știa cine sunt de fapt cele trei femei.

Motivul vizitei era răscumpărarea la un preț mai mic a unei datorii de circa 160 milioane de dolari, pe care țara noastră nu o putea plăti. Mold-Street.com a reconstituit povestea acestei operațiuni necunoscute.

Primul conflict al gazelor

La doar câteva luni de la proclamarea independenței, Republica Moldova s-a confruntat cu probleme în asigurarea cu gaze. În iunie 1992, Chișinăul și centrul țării, pe seama căruia revenea peste 50% din consum din Republica Moldova (malul drept al Nistrului), s-a pomenit fără gaze. Autoritățile secesioniste din raioanele de est au blocat livrările, închizând robinetul 26A în apropiere de Tiraspol. Astfel a fost întreruptă pentru totdeauna furnizarea de gaze prin conducta magistrală Odesa-Tiraspol-Chișinău.

A fost primul conflict legat de gazele naturale în spațiul postsovietic, care s-a produs din motive politice. Era exact în timpul conflictului armat de la Nistru. Pentru asigurarea fiabilă cu gaze naturale a Chișinăului și raioanelor din centrul Moldovei, atunci a fost reconstruit de urgență un segment din conducta Râbnița-Chișinău, care însă trece prin zone cu risc mare de alunecări de teren, ceea ce punea în pericol livrările. În următorii ani, din diverse motive, livrările de gaze către Moldova au fost întrerupte de câteva ori.

În noiembrie 1994, din cauza unei datorii de 220 de milioane de dolari, Gazprom a sistat livrările. Furnizarea a fost deblocată doar după ce Moldova a acceptat să creeze împreună cu Gazprom o întreprindere mixtă, căreia Chișinăul i-a cedat conductele magistrale de export. Tot atunci a fost creat și concernul Moldova-Gaz (a nu se confunda cu SA Moldovagaz creată în mai 1999). 

Datoriile și emiterea de obligațiuni de stat de 140 de milioane dolari

Pentru a soluționa chestiunea datoriilor la gaze, acumulate în anii 1994-1996, pe 18 iulie 1996 a fost semnat un nou acord între Guvernul Republicii Moldova și Gazprom.

Cu toate acestea, în următorii ani Republica Moldova acumulează noi datorii de sute de milioane de dolari față de Gazprom, pentru că nu era în stare să achite integral consumul de gaze, iar o serie de plăți se făceau prin barter. Așa că țara risca, în continuare, să rămână fără metan.

Una dintre măsurile luate de Guvernul condus de agrarianul Andrei Sangheli a fost restructurarea datoriei Republicii Moldova pentru livrările de gaze, prin emiterea de către Ministerul Finanțelor și transmiterea către Gazprom a hârtiilor de valoare în sumă de 140 milioane dolari.

Acordul prevedea rambursarea în rate, în decurs de 7 ani a datoriei la o dobândă de 7,5%, iar plata se făcea prin metoda cuponului, cu 2 ani de grație. Adică Moldova a emis hârtii de valoare (obligațiuni) la care erau atașate cupoane. La plata unei rate, de exemplu, de 70.000 de dolari, se tăia și cuponul și respectiv datoria scădea.

Doar că, din cauza problemelor economice, Republica Moldova a reușit să facă doar câteva plăți, după care a venit criza din 1998 din Rusia, deprecierea leului etc., și nu mai era în stare să continue plățile, iar către anul 1999 doar la aceste obligațiuni datoria cu dobânzi a crescut la peste 160 de milioane de dolari.

Continuarea aici

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău