Mold-Street | Cui aparține compania ce a livrat brățări de zece ori mai scumpe pentru serviciul de probațiune

  • 06 Septembrie 2017 07:27
Mold-Street | Cui aparține compania ce a livrat brățări de zece ori mai scumpe pentru serviciul de probațiune

Șeful Inspectoratului Național de Probațiune și directorii a două companii din capitală au fost reținuți pentru trucarea unor licitații. Ar fi prejudiciat statul cu peste 3.000.000 de lei, anunță Centrul Național Anticorupție (CNA).

Potrivit CNA cele trei persoane, între care și Vladimir Popa, șeful Inspectoratului Național de Probațiune și reprezentanții a doi agenți economici, au fost reținuți de procurori și ofițerii CNA într-un dosar de abuz de serviciu, scrie Mold-Street.com. Cei trei sunt bănuiți că ar fi participat, concertat, la trucarea unor licitații publice, în urma cărora au fost achiziționate echipamente electronice de monitorizare a persoanelor aflate sub supraveghere judiciară.

Cine a furnizat echipamentele

Potrivit materialelor cauzei, "în anul 2015, Inspectoratul Național de Probațiune a organizat o licitație, în urma căreia a fost încheiat un contract cu firma „E…” de achiziționare a 20 de echipamente electronice de monitorizare (inclusiv cu licențe de utilizare pentru 12 luni), la preț de 23.352 de lei unitatea. Peste aproximativ jumătate de an, instituția achiziționează suplimentar, de la aceeași companie, servicii de mentenanță (licență) pentru echipamentul procurat, în valoare de 38.500 de lei, pentru monitorizarea a 7 subiecți de probațiune pe un termen de 30 de zile", se arată într-un comunicat al CNA.

E vorba de firma Europarc SRL, care chiar pe pagina sa anunță că a oferit "servicii de GPS tracking (echipament și Soft denumit NORDEND/SIPRO) pentru serviciul probațiune al Ministerului Justitiei din Republica Moldova începînd cu anul 2015". Firma are doi asociați pe Veaceslav și Tatiana Mârza.

O nouă licitație de milioane

Potrivit CNA, în pofida faptului că, după procurarea echipamentelor electronice de monitorizare, s-a stabilit ineficiența acestora, brățările fiind utilizate doar pentru 7 persoane, Inspectoratul Național de Probațiune organizează, în 2016, o nouă licitație publică pentru cumpărarea a 115 echipamente de monitorizare electronică. Astfel, INP semnează un nou contract în sumă totală de 3.146.850 de lei.

"În urma investigațiilor efectuate în cadrul cauzei, s-a constatat că licitațiile publice, prin care au fost achiziționate echipamentele menționate, au fost mimate, fiind favorizat un agent economic.

Citiți continuarea aici.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
-5,76
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Wed
1
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Sun
2
Arhivă Radio Chișinău