Moldsilva interzice temporar accesul în păduri cu transportul de orice tip

  • 06 Iulie 2021 11:03
Moldsilva interzice temporar accesul în păduri cu transportul de orice tip

În urma inspectării de către Dumitru Cojocaru directorul Agenției „Moldsilva” a traseelor turistice din fondul forestier, venim cu un apel către toți cei care aleg să petreacă timpul liber în sânul naturii, în special pentru vizitatorii Entităților Silvice Nisporeni, Călărași, Strășeni, Hîncești și Rezervațiilor Naturale „Codrii” și „Plaiul Fagului”.

În această perioadă,  cu precipitații abundente, solicităm să  reduceți la maxim accesul în fondul forestier cu transport de orice tip. Această măsură va contribui la protejarea florei și faunei prin păstrarea intactă a drumurilor forestiere, în special, în proximitatea traseelor naționale și va constitui o perioadă de respiro pentru animalele pădurii, în perioada de reproducere. Perturbarea liniștii în pădure, gălăgia în exces, vuietul de motoare și acțiunile cu impact gălăgios pun în pericol comportamentul și conviețuirea animalelor în pădure, în această perioadă în care are loc reproducerea regnului animal, se arată în comunicat.

Totodată, deplasările excesive cu diverse mijloace de transport în fondul forestier, cauzează compromiterea regenerării naturale, tasarea solului, pierderea semințișului, distrugerea habitatelor speciilor de plante rare și pe cale de dispariție

Moldsilva mizează mult pe înțelegerea Dumneavoastră, ca prin efort comun, să dezvoltăm fondul forestier al Republicii Moldova, dar atenționăm că pentru cei care nu se vor conforma acestei solicitări, vor fi aplicate măsuri speciale. Echipele de intervenție rapidă ale silvicultorilor vor fi angajate într-o activitate permanentă, iar pe drumurile de acces, ce urmează a fi protejate, nu vor lipsi inscripțiile corespunzătoare și vor fi plasate diverse impedimente, inclusiv cuie și scoabe.

Reiterăm că acestea sunt niște măsuri temporare menite să protejeze structura solurilor din fondul forestier, practicabilitatea drumurilor forestiere, dar și să permită popularea pădurilor cu specii ale regnului animal. Accesul cu orice tip de transport în fondul forestier, inclusiv cu ATV-uri (cu excepția sectoarelor special amenajate) este interzisă. Entitățile silvice  ce vor asigura amenajarea unor asemenea  trasee, vor informa adițional publicul și vor organiza diferite evenimente, inclusiv competiții pentru vizitatori.

Agenția „Moldsilva” contează pe înțelegerea  Dumneavoastră și cooperarea utilă pentru a dezvolta pădurile țării noastre. În același context, venim cu rugămintea către vizitatorii fondului forestier, pentru a păstra  curățenia în locurile amenajate pentru odihnă și de a nu admite depozitarea gunoiului, resturilor și deșeurilor în pădure.

Totodată, solicităm respectarea tuturor regulilor de securitate antiincendiară pentru a nu pune în pericol vegetația forestieră și conviețuirea animalelor sălbatice în mediul lor natural.

Împreună putem realiza lucruri frumoase pentru pădure și pentru viitorul nostru!

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău