Moldovenii repatriați din Fâșia Gaza au ajuns în Republica Moldova

  • 27 Mai 2021 15:30
Moldovenii repatriați din Fâșia Gaza au ajuns în Republica Moldova foto: Poliția de Frontieră

Cei 13 cetățeni moldoveni repatriați din Fâșia Gaza au ajuns în Republica Moldova. La punctul de trecere a frontierei Palanca are loc procedura de control al trecerii frontierei de stat. Este vorba despre trei maturi și zece copii, transmite IPN.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene precizează că, urmare solicitărilor înregistrate la Ambasada Republicii Moldova de la Tel Aviv din partea unor cetățeni ai Republicii Moldova din Fâșia Gaza, Celula de criză din cadrul Ministerului a pus la punct, împreună cu instituțiile naționale abilitate, ambasadele Republicii Moldova la Tel-Aviv, Ankara, Kiev și consulatul de la Odesa, detaliile unei operațiuni de repatriere a 13 cetățeni moldoveni, din Fâșia Gaza, prin punctul de trecere a frontierei Rafah, către Republica Arabă Egipt.

Cetățenilor moldoveni evacuați le-au fost asigurate mijloacele de transport până la Cairo, asigurările medicale, alimente, precum și produse de strictă necesitate în cooperare cu Ambasada Ucrainei în Republica Arabă Egipt. Pe traseul Rafah – Cairo, securitatea transportului cetățenilor Republicii Moldova și ai Ucrainei a fost asigurată cu sprijinul autorităților egiptene.

Celula de criză a MAEIE a administrat inițial o listă de 31 de persoane care au dorit să revină în Republica Moldova, fiind alocate din Fondul de Intervenție în mărime de 150 de mii de lei pentru misiunea de evacuare. Un proiect în acest sens a fost aprobat în cadrul ședinței din 19 mai a cabinetului de miniștri. Ambasada Republicii Moldova de la Tel-Aviv menține un dialog permanent cu cetățenii care nu au dorit să părăsească Fâșia Gaza în cadrul acestei operațiuni.

MAEIE recomandă cetățenilor din zonă, care nu și-au înregistrat încă prezența, să contacteze misiunea diplomatică pentru a transmite propriile coordonate, astfel încât, în eventualitatea unei situații de urgență, să poată beneficia, la cerere, de asistența autorităților.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău