Moldovenii renunță la resursele tradiționale de energie

  • 18 Mai 2016 13:09
Moldovenii renunță la resursele tradiționale de energie

Tot mai mulți cetățeni ai Republicii Moldova renunță la resursele tradiționale de energie și trec la cele alternative.

Doar într-o singură zi aproape 300 de persoane au depus dosare de înscriere la un program de instalare a cazanelor pe biomasă, lansat ieri de Agenția pentru Eficiență Energetică. Limita de 150 de oferte pentru gospodăriile casnice, ce presupune subvenții de până la 1 300 de euro pentru fiecare solicitant, a fost epuizată în câteva ore.

Cele 150 de oferte de rambursare a banilor cheltuiți pentru instalarea cazanelor pe biocombustibil au fost epuizate în mai puțin de 6 ore. Mărimea subvenției, acordate din fonduri europene, este de 1300 și, respectiv, 500 Euro, în funcție de parametrii tehnici ai cazanului selectat. Solicitanții urmează să își primească banii doar după semnarea contractului și instalarea cazanului în locuință sau la întreprindere, potrivit managerului Proiectului Energie și Biomasă, Victor Cotruță.

”Programul promovează, printre altele, instalarea de sisteme de încălzire în școli și grădinițe, stimularea companiilor să asambleze local cazane pe biomasa și să își dezvolte astfel afacerile și să creeze noi locuri de muncă, dezvoltarea de noi afaceri de producere a biocombustibilului și livrarea acestuia către beneficiarii proiectului și nu numai. De asemenea se prevede lansarea de servicii în parteneriat public-privat de livrare a agentului termic ecologic către instituții publice”, a declarat Victor Cotruță.

Numărul mare al cererilor de subvenționare impune Agenția pentru Eficiență Energetică, să caute noi surse de finanțare.

”Am discutat deja cu reprezentanții Ministerului Economiei și a Fondului pentru Eficiență Energetică. I-am informat despre cererea tot mai mare și despre dorința moldovenilor de a trece de la resursele energetice tradiționale, cum ar fi gazul, păcura sau cărbunele la biocombustibilul bazat pe rămășițe animale sau vegetale. Aceștia ne-au dat asigurări că vor căuta resurse pentru satisfacerea tuturor cererilor  sustenabile”, a declarat directorul Agenției Mihail Stratan.

Amintim că programul a fost lansat de Proiectul UE-PNUD ”Energie și Biomasă” și este realizat în parteneriat cu Agenția pentru Eficiență Energetică. De la data lansării sale, în 2012, au fost oferite subvenții de peste 20 de milioane de lei, pentru instalarea a 920 de cazane cu o capacitate totală de peste 20 de MW.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
6,63
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Sat
5
Sun
3
Mon
1
Tue
2
Wed
2
Arhivă Radio Chișinău