Moldovenii de peste hotare au trimis acasă în cel de-al doilea trimestru peste 300 de milioane de dolari

  • 02 August 2019 13:56
Moldovenii de peste hotare au trimis acasă în cel de-al doilea trimestru peste 300 de milioane de dolari

Volumul total al transferurilor bancare de mijloace bănești din străinătate în favoarea persoanelor fizice din Republica Moldova a constituit 313,47 milioane de dolari SUA, în trimestrul doi al acestui an, în scădere cu 8,5 la sută față de perioada similară a anului trecut, arată date ale Băncii Naționale a Moldovei (BNM), făcute publice vineri, 2 august, informează MOLDPRES.

Potrivit BNM, 82,8 la sută din transferuri au fost efectuate prin sisteme de remitere de bani (doar în USD, EUR și RUB), în principal, fără deschiderea conturilor bancare, iar 17,2 la sută sunt transferuri bancare (în diverse valute) prin sistemul SWIFT prezentate în valoare brută.

Fluctuațiile cursului de schimb al valutelor în care se fac transferuri față de dolarul SUA  au contribuit cu 3,4 puncte procentuale la diminuarea remiterilor. Eliminându-se efectul cursului de schimb prin recalcularea sumelor la cursul perioadei respective a anului precedent, diminuarea reală a transferurilor a constituit 5,1 la sută. Aceasta s-a produs ca urmare a majorării transferurilor în euro cu 4,0 la sută și al diminuării remiterilor în dolari SUA și ruble rusești cu 16,0 la sută și 51,0 la sută respectiv.

Transferurile din UE au înregistrat o pondere de 46,4 la sută, în creștere cu 6,4 puncte procentuale comparativ cu trimestrul II 2018, iar celor din CSI le-a revenit ponderea de 22,7 la sută, în descreștere cu 6,5 puncte procentuale, menționează BNM. Respectiv, transferurile din alte state, exceptând UE și CSI, au constituit 30,9 la sută în trimestrul doi 2019.

BNM atrage atenția că transferurile de mijloace bănești din străinătate efectuate în favoarea persoanelor fizice prin intermediul băncilor nu constau doar din remiterile cetățenilor Republicii Moldova care lucrează peste hotare. Ele includ și alte transferuri, care însă reprezintă mai puțin de 2 la sută din total.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău