Moldovenii cu cetăţenie română vor participa la un referendum în aceeași zi cu alegerile europarlamentare

  • 16 Mai 14:53
Moldovenii cu cetăţenie română vor participa la un referendum în aceeași zi cu alegerile europarlamentare

Moldovenii cu cetăţenie română vor putea participa la 26 mai la alegerile europarlamentare, dar și la un referendum național. Aceştia vor primi la cele 36 secţii de vot deschise pe teritoriul R. Moldova două buletine: unul pentru referendum şi unul pentru alegerile în Parlamentul European, comunică MOLDPRES.

Potrivit Ambasadei României la Chişinău, ambele scrutine se vor desfășura în cadrul acelorași secții de votare, în același interval orar: 7.00-21.00. Alegătorii pot opta dacă votează doar pentru un scrutin sau pentru ambele. 

Pentru referendum alegătorii vor primi, în mod obligatoriu, două buletine de vot, câte unul pentru fiecare întrebare supusă referendumului, neavând posibilitatea de a opta pentru una sau alta din întrebări. În primul buletin, moldovenii cu cetăţenie română vor răspunde la întrebarea “Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie ?”, iar în cel de-al doilea buletin va fi indicată întrebarea “Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?”.

Pentru a-și exercita dreptul de vot, alegătorii trebuie să dețină un act de identitate românesc valabil: pașaport diplomatic, pașaport diplomatic electronic, pașaport de serviciu, pașaport de serviciu electronic, pașaport simplu, pașaport simplu electronic, pașaport simplu temporar, cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, cartea electronică de identitate sau buletinul de identitate.

Din totalul celor 36 de secții de votare deschise în Republica Moldova, 13 vor activa la Chișinău. Alte două secții vor funcționa la Bălți. Totodată, câte o secție de votare va funcționa la Ungheni, Soroca, Drochia, Edineț, Fălești, Florești, Telenești, Hâncești, Ialoveni, Nisporeni, Orhei, Căușeni, Anenii Noi, Bardar, Călărași, Cahul, Cantemir, Cimișlia, Giurgiulești, Leova și Carabetovca.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chişinău
15,3 °C
cer senin
Umiditate:77 %
Vint:1 m/s
Fri
20 °C
Sat
22 °C
Sun
23 °C
Mon
25 °C
Tue
20 °C

Curs oficial BNM 19 Iulie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.7527 -0.0514
USD 17.6166 -0.0364
RON 4.1748 -0.0092
UAH 0.6762 -0.0050
RUB 0.2797 -0.0016
Arhivă Radio Chișinău