Moldovenii cu cetățenie română vor participa la un referendum în aceeași zi cu alegerile europarlamentare

  • 16 Mai 2019 14:53
Moldovenii cu cetățenie română vor participa la un referendum în aceeași zi cu alegerile europarlamentare

Moldovenii cu cetățenie română vor putea participa la 26 mai la alegerile europarlamentare, dar și la un referendum național. Aceștia vor primi la cele 36 secții de vot deschise pe teritoriul R. Moldova două buletine: unul pentru referendum și unul pentru alegerile în Parlamentul European, comunică MOLDPRES.

Potrivit Ambasadei României la Chișinău, ambele scrutine se vor desfășura în cadrul acelorași secții de votare, în același interval orar: 7.00-21.00. Alegătorii pot opta dacă votează doar pentru un scrutin sau pentru ambele. 

Pentru referendum alegătorii vor primi, în mod obligatoriu, două buletine de vot, câte unul pentru fiecare întrebare supusă referendumului, neavând posibilitatea de a opta pentru una sau alta din întrebări. În primul buletin, moldovenii cu cetățenie română vor răspunde la întrebarea “Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție ?”, iar în cel de-al doilea buletin va fi indicată întrebarea “Sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare și cu extinderea dreptului de a ataca ordonanțele direct la Curtea Constituțională?”.

Pentru a-și exercita dreptul de vot, alegătorii trebuie să dețină un act de identitate românesc valabil: pașaport diplomatic, pașaport diplomatic electronic, pașaport de serviciu, pașaport de serviciu electronic, pașaport simplu, pașaport simplu electronic, pașaport simplu temporar, cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, cartea electronică de identitate sau buletinul de identitate.

Din totalul celor 36 de secții de votare deschise în Republica Moldova, 13 vor activa la Chișinău. Alte două secții vor funcționa la Bălți. Totodată, câte o secție de votare va funcționa la Ungheni, Soroca, Drochia, Edineț, Fălești, Florești, Telenești, Hâncești, Ialoveni, Nisporeni, Orhei, Căușeni, Anenii Noi, Bardar, Călărași, Cahul, Cantemir, Cimișlia, Giurgiulești, Leova și Carabetovca.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
17
Cer fragmentat
Umiditate:51 %
Vint:4,1 m/s
Wed
13
Thu
15
Fri
15
Sat
16
Sun
15

Curs oficial BNM 26 Mai 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3244 0.0321
USD 17.7272 0.0335
RON 3.9914 0.0079
UAH 0.6595 -0.0028
RUB 0.2478 0.0013
Arhivă Radio Chișinău