Moldovenii cu acte de identitate românești - o problemă pentru Conducerea Primăriei Vaslui, cresc artificial numărul populației
-
25 Ianuarie 2019 11:27
Conducerea Primăriei Vaslui a atras atenția cu privire la creșterea artificială a populației, dată de numărul mare de cetățeni din Republica Moldova care obțin documente de identitate.
Primarul de Vaslui, Vasile Pavăl, a declarat că municipiul reședință are, potrivit datelor oficiale, o populație de aproximativ 117.000 de cetățeni, dar că, în realitate, aceasta este mult mai mică, de aproximativ 70.000 de persoane.
Edilul a spus că fenomenul aduce o serie de dezavantaje și nu poate fi stopat, deoarece legislația din România le permite cetățenilor moldoveni să obțină acte de identitate românești și nu impune o limită a numărului de persoane care pot fi luate în spațiu la o anumită adresă.
„Avem o problemă și o știți foarte bine, cu privire la numărul de locuitori ai municipiului nostru. Ultimele date statistice valabile la 1 iulie 2018 arată că Vasluiul are o populație de 117.465 de locuitori. Dintre aceștia, 100.000 vor fi alegători cu drept de vot. Va trebui să organizăm alegerile pentru acest număr. (..) O să trecem de 120.000 de locuitori în ritmul acesta. Vom fi municipiu de gradul I. Nu știu exact ce se va întâmpla, vom avea un consiliu local mai mare, vor fi în plus doi consilieri. Pot spune care sunt dezavantajele. În analiza unor proiecte și a unor indicatori, apărem cu niște coeficienți foarte mici. Apărem cu 42 la sută dintre cetățeni racordați la apă și canal, iar acum șase ani, când a început proiectul de dezvoltare, coeficientul era de 67 la sută. Am vrut să ajungem la un procent mai mare, dar acum, dacă ne raportăm la populație, am ajuns la 40. N-am făcut niciun salt. Cine privește acești indicatori spune că Vasluiul nu a evoluat deloc”, a afirmat primarul municipiului Vaslui.
Pavăl a spus că o altă problemă este legată de indicatorii privind numărul de salariați și impozitul pe venit.
„În Vaslui, sunt aproximativ 17.000 de salariați. Dacă raportăm acest număr la populația de 70.000 de locuitori, este un procent, raportat la 117.000 rezultă alt impozit pe venit, ceea ce nu este corect, care nu reflectă realitatea de aici, ci se regăsește doar pe hârtie. Sunt lucruri care ne dezavantajează, am avut secții de votare cu 2.000 de alegători, au venit la vot patru. Trebuie să facem niște secții de votare. Am avut o școală cu șapte secții, acum vor fi probabil nouă. Sunt niște bani care se cheltuie de la bugetul statului”, a menționat Pavăl.