Moldovenii care muncesc în Grecia vor beneficia de pensii

  • 03 Decembrie 2021 10:25
Moldovenii care muncesc în Grecia vor beneficia de pensii

Decretul de promulgare și Legea pentru ratificarea Acordului în domeniul securității sociale dintre Republica Moldova și Republica Elenă au fost publicate astăzi în Monitorul Oficial, comunică MOLDPRES.

Potrivit documentului, cetățenii din Republica Moldova, care sunt încadrați în câmpul muncii sau au desfășurat o activitate de muncă pe teritoriul Greciei, vor putea beneficia de pensie din acest stat, la atingerea vârstei de pensionare, scrie sursa citată.

Acordul cu Republica Elenă a fost semnat pe 8 septembrie curent. Documentul stabilește un cadru de garanții de securitate socială pentru lucrătorii migranți din Moldova.

În baza acordului, persoanele îndreptățite vor beneficia de pensii pentru limită de vârstă, pensii de dizabilitate cauzată de afecțiuni generale, pensii și indemnizații de dizabilitate în urma accidentelor de muncă sau cauzate de boli profesionale, pensii de urmaș.

Conform prevederilor, fiecare stat contractant va achita partea de pensie calculată proporțional perioadei de asigurare realizate pe teritoriul propriu. Astfel, persoana va beneficia de prestațiile dobândite în țara în care și-a desfășurat activitatea, pe teritoriul statului de domiciliu.

Până în prezent, Republica Moldova a semnat acorduri de securitate socială cu 16 state, dintre care 14 sunt în vigoare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău