Moldovenii care muncesc în Germania vor putea primi pensii din partea acestui stat

  • 28 Ianuarie 2019 15:04
Moldovenii care muncesc în Germania vor putea primi pensii din partea acestui stat

Acordul în domeniul securității sociale dintre R. Moldova și Germania, care a fost ratificat recent de Bundestagul german, va intra în vigoare la 1 martie curent, anunță Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS).

Potrivit unui comunicat al CNAS, acordul bilateral prevede condițiile stabilirii pensiei pentru limita de vârstă, de dizabilitate, de urmaș, precum și pensiei și indemnizației de dizabilitate cauzate de accidente de muncă din ambele state. Astfel, persoanele care au activat legal și au achitat contribuții de asigurări sociale pe teritoriul Germaniei, la atingerea vârstei de pensionare, conform legislației acestui stat, le va fi acordată pensia, care urmează a fi transferată pe contul bancar deschis în Republica Moldova. 

Fiecare țară semnatară achită partea de pensie calculată pentru stagiul de cotizare realizat pe teritoriul ei.

În prezent, Casa Națională de Asigurări Sociale aplică 11 acorduri în domeniul securității sociale: cu Bulgaria, Portugalia, România, Luxemburg, Austria, Estonia, Cehia, Belgia, Polonia, Ungaria, Lituania, acordul cu Germania fiind al 12-lea la număr. De asemenea, în anul 2017 a fost semnat acordul cu Turcia, care va intra în vigoare după finalizarea tuturor etapelor procesului de ratificare a documentului de către ambele părți.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:43 %
Vint:5,66 m/s
Tue
18
Wed
17
Thu
18
Fri
21
Sat
22
Arhivă Radio Chișinău