Moldovenii care au muncit sau muncesc în Grecia vor beneficia de pensii și indemnizații

  • 17 Noiembrie 2019 14:42
Moldovenii care au muncit sau muncesc în Grecia vor beneficia de pensii și indemnizații

Republica Moldova negociază un Acord în domeniul securității sociale cu Republica Elenă, care prevede protecție social pentru cetățenii care au muncit în statul grec, informează Bizlaw.md.

Scopul Acordului este asigurarea unui cadru de garanții de securitate socială pentru lucrătorii migranți din Republica Moldova, care desfășoară sau au desfășurat o activitate de muncă și/sau domiciliază pe teritoriul unuia sau ambelor state contractante, potrivit sursei citate.

În baza Acordului, persoanele îndreptățite vor beneficia de pensii pentru limită de vârstă, pensii de dizabilitate cauzată de afecțiuni generale, pensii și indemnizații de dizabilitate în urma accidentelor de muncă sau cauzată de boli profesionale, pensii de urmaș. 

Atât Republica Moldova, cât și Grecia vor calcula și acorda aceste plăți, care vor fi achitate beneficiarului la locul de domiciliu, în valuta acestui stat.

Potrivit datelor Ambasadei Republicii Moldova în Grecia, peste  8.000 de moldoveni au permis de ședere în această țară, iar 1.080 deja au depus cerere în acest sens.

Casa Națională de Asigurări Sociale aplică 12 acorduri în domeniul securității sociale: cu Bulgaria, Portugalia, România, Luxemburg, Austria, Estonia, Cehia, Belgia, Polonia, Ungaria, Lituania și Germania. Acordurile semnate cu Turcia  și Republica Belarus vor intra în vigoare după ratificarea documentelor de către ambele țări.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,4
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău