Moldovenii au votat la europarlamentare pentru „revenirea acasă“ (Adevărul)

  • 26 Mai 2014 09:50
Moldovenii au votat la europarlamentare pentru „revenirea acasă“ (Adevărul)

REVISTA PRESEI DIN 26 MAI

Adevărul titrează că moldovenii au votat la europarlamentare pentru „revenirea acasă“ sau pentru a scăpa de ruși. Cetățenii români din Republica Moldova au venit cu sutele la secțiile de vot încă de la primele ore. Au stat cuminți la cozi, chiar și câte patru ore, pe un soare dogoritor, doar să-și facă datoria de cetățeni. Majoritatea celor cu care au vorbit reporterii Adevărului își pun mari speranțe în viitorii eurodeputați români. Cei mai mulți basarabeni au declarat că-și doresc să se simtă protejați față de provocările pro-rusești și să se simtă mai aproape, și din punct de vedere politic și economic, față de Europa.

Cât privește alegerile care urmează să aibă loc în Republica Moldova - „la toamnă, unica soluție e să alegem răul mai mic“, susține  Comentatorul politic Dan Nicu, blogger adevărul.ro. Analistul susține că „actuala guvernare e ceea ce avem mai bun din tot răul existent“. Expertul crede că Rusia va avansa și va depune eforturi ca guvernarea de la Kiev să cadă, iar la noi pro-rușii vor munci din greu ca să câștige scrutinul, iar rezultatele ne-ar readuce în sfera de influență a Moscovei. Dacă nu câștigă comuniștii, vom fi tot mai mult în atenția Occidentului, dar Transnistria oricum va fi pierdută complet. În cazul unui scenariu negativ, Moldova va fi afectată de ceea ce se întâmplă în Ucraina. Instabilitatea de acolo se va extinde și aici, pe Nistru se vor desfășura acțiuni de destabilizare a situației și atunci vom intra în sfera de influență rusă mult mai devreme.

Adevărul mai relevă că Putin își face palate din bani de la Sănătate. O anchetă Reuters arată cum s-au sifonat fondurile unui program de modernizare a spitalelor, către construirea unei vile somptuoase pe malul Mării Negre, numită „Palatul lui Putin“.

Timpul notează că persoanele cu cetățenie română din Republica Moldova "au manifestat un interes deosebit pentru vot încă de la primele ore ale dimineții". Pe de altă parte, diaspora românească din alte țări a manifestat un interes moderat pentru europarlamentare.

Ziarul Național scrie despre vizita premierului la Taraclia. Iurie Leancă a amintit că în Republica Moldova, și ucrainenii, și rușii, și bulgarii, și belarușii se bucură de libertate culturală și lingvistică. Noi creăm condiții prielnice pentru studierea în școli a limbilor rusă, ucraineană și bulgară, asigurăm posibilitatea obținerii studiilor superioare în aceste limbi", a declarat premierul Iurie Leancă în cadrul festivității dedicate Zilelor Scrisului și Culturii Slave în Republca Moldova, care s-a desfășurat în orașul Taraclia. Acesta a mai spus că acțiunile Guvernului sunt îndreptate spre promovarea adevăratelor valori europene care vor asigura supremația legii, respectarea drepturilor omului și posibilitatea implicării active în procesul decizional a tuturor cetățenilor, indiferent de etnie.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
16,07
Cer senin
Umiditate:56 %
Vint:1,54 m/s
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Sun
18
Arhivă Radio Chișinău