Moldovagaz și Energocom cer trecerea de la metri cubi la kilowați/megawați-oră

  • 09 Februarie 2023 09:59
Moldovagaz și Energocom cer trecerea de la metri cubi la kilowați/megawați-oră

SA „Moldovagaz” anunță că, împreună cu SA „Energocom” și alte două companii de transport gaze, vor solicita trecerea unității de măsurare a gazelor naturale de la metri cubi la kilowați/megawați-oră, transmite IPN.

Furnizorul precizează că această practică este răspândită în țările Uniunii Europene și asigură o contabilizare mai precisă a gazelor în procesul de predare-primire a acestora la punctele de interconectare de frontieră, pe piața en-gros și în rețeaua de distribuție a gazelor.

„Aplicarea sa în Moldova va elimina eventualele discrepanțe comerciale între participanții de pe piață, inclusiv cele de natură fiscală și vamală. Implementarea noilor reguli se propune începând cu data de 1 iulie a anului curent. În același timp, acestea nu se vor solda cu necesitatea înlocuirii echipamentului de măsurare gaze (contoarele), iar consumul în kilowați-oră va fi calculat pe baza unei formule speciale”, se arată într-un comunicat al „Moldovagaz”.

Totodată, începând cu luna martie a anului se propune procedura de rezervare a capacităților să se bazeze nu pe licitațiile zilnice de vânzarea a gazelor naturale, ci pe cele lunare, desfășurate pe platforma europeană RBP. „Moldovagaz” precizează că aceasta va îmbunătăți eficiența relațiilor cu SA „Energocom”, de la care achiziționează în prezent gaze naturale.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,6 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău