Moldova rămâne cea mai pașnică țară din Europa - are cel mai mic buget militar (Revista presei)
-
25 Aprilie 2017 09:16
Revista presei din 25 aprilie
Portalul Moldnova.eu analizează „cum vrea PSRM să introducă votul mixt. Inițiativele lui Plahotniuc și Dodon pot fi incluse într-un singur proiect, susține publicația. Proiectul care prevede modificarea Codului electoral în vederea trecerii la sistemul electoral mixt, propus de parlamentarii socialiști, diferă de promisiunile lansate public de președintele Igor Dodon. Chiar dacă au anunțat că susțin ideile Președinției, parlamentarii conduși de Zinaida Grecianîi nu au inclus în proiectul lor prevederile referitoare la alegerea a 25 de deputați aleși uninominal din partea diasporei și regiunii transnistrene sau reducerea numărului de parlamentari de la 101 la 71. MoldNova a analizat inițiativa legislativă a PSRM, înregistrată în Parlament pe 19 aprilie, a doua zi de la anunțul lui Dodon.
Moldova rămâne cea mai pașnică țară din Europa - are cel mai mic buget militar – explică portalul Mold-street. În anul 2016 cheltuielile militare ale Republicii Moldova au crescut cu 36,4% și au constituit 592 milioane de lei, sau circa 30 milioane de dolari, arată un raport al Institutului Internațional de Cercetare pentru Pace (SIPRI) de la Stockholm. Potrivit SIPRI chiar dacă Republica Moldova și-a majorat semnificativ cheltuielile militare, acestea rămân a fi cele mai mici din Europa și unele dintre cel mai scăzute din lume. Același studiu arată că Republica Moldova a alocat anul trecut de aproape două ori mai puțin pentru apărare decât Malta, o țară de 70 de ori mai mică și de 11 ori mai puțin ca Georgia, țară comparabilă ca teritoriu și populație și care la fel se confruntă cu problema separatismului, susținut de Rusia. De altfel, bugetul pentru apărare a R. Moldova rămâne constant în jurul a 0,3-0,5% din PIB deja de mai mult de un deceniu, constată Mold-street.
Este Republica Moldova un stat? – o întrebare la care caută răspuns Răzvan Voncu în Adevărul. „Un stat nu există, în realitate, numai în virtutea recunoașterii sale internaționale și a înființării unor instituții. El există în măsura în care asigură, fără întrerupere, cele necesare vieții concrete a cetățenilor săi și le protejează, tot fără întrerupere, indiferent de condiții, drepturile și interesele. Or, la mijlocul săptămânii trecute, o simplă ninsoare de primăvară a demonstrat, în numai câteva ore, că Republica Moldova nu e un stat… pentru că politicienii ei – în totalitatea lor, la nivel central și local, reprezentativ sau executiv – nu sunt capabili sau nu doresc, de fapt, să o facă să fie un stat… Asemenea situații-limită sunt cele care pun la încercare un stat și îi developează temeiurile de a exista. Săptămâna trecută a devenit evident că, deocamdată, la 26 de ani de la dobândirea independenței, Republica Moldova nu este un stat. Nu are temeiuri organice și nici o elită capabilă să o administreze ca un stat. A rămas, din păcate pentru cetățenii ei, o gubernie marginală a unui imperiu dispărut, căruia nu i-a păsat de viața oamenilor nici când exista”, scrie Adevărul.