Moldova rămâne cea mai pașnică țară din Europa - are cel mai mic buget militar (Revista presei)

  • 25 Aprilie 2017 09:16
Moldova rămâne cea mai pașnică țară din Europa - are cel mai mic buget militar (Revista presei)

Revista presei din 25 aprilie

Portalul Moldnova.eu analizează „cum vrea PSRM să introducă votul mixt. Inițiativele lui Plahotniuc și Dodon pot fi incluse într-un singur proiect, susține publicația. Proiectul care prevede modificarea Codului electoral în vederea trecerii la sistemul electoral mixt, propus de parlamentarii socialiști, diferă de promisiunile lansate public de președintele Igor Dodon. Chiar dacă au anunțat că susțin ideile Președinției, parlamentarii conduși de Zinaida Grecianîi nu au inclus în proiectul lor prevederile referitoare la alegerea a 25 de deputați aleși uninominal din partea diasporei și regiunii transnistrene sau reducerea numărului de parlamentari de la 101 la 71. MoldNova a analizat inițiativa legislativă a PSRM, înregistrată în Parlament pe 19 aprilie, a doua zi de la anunțul lui Dodon.

Moldova rămâne cea mai pașnică țară din Europa - are cel mai mic buget militar – explică portalul Mold-street. În anul 2016 cheltuielile militare ale Republicii Moldova au crescut cu 36,4% și au constituit 592 milioane de lei, sau circa 30 milioane de dolari, arată un raport al Institutului Internațional de Cercetare pentru Pace (SIPRI) de la Stockholm. Potrivit SIPRI chiar dacă Republica Moldova și-a majorat semnificativ cheltuielile militare, acestea rămân a fi cele mai mici din Europa și unele dintre cel mai scăzute din lume. Același studiu arată că Republica Moldova a alocat anul trecut de aproape două ori mai puțin pentru apărare decât Malta, o țară de 70 de ori mai mică şi de 11 ori mai puțin ca Georgia, țară comparabilă ca teritoriu și populație și care la fel se confruntă cu problema separatismului, susținut de Rusia. De altfel, bugetul pentru apărare a R. Moldova rămâne constant în jurul a 0,3-0,5% din PIB deja de mai mult de un deceniu, constată Mold-street.

Este Republica Moldova un stat? – o întrebare la care caută răspuns Răzvan Voncu în Adevărul. „Un stat nu există, în realitate, numai în virtutea recunoaşterii sale internaţionale şi a înfiinţării unor instituţii. El există în măsura în care asigură, fără întrerupere, cele necesare vieţii concrete a cetăţenilor săi şi le protejează, tot fără întrerupere, indiferent de condiţii, drepturile şi interesele. Or, la mijlocul săptămânii trecute, o simplă ninsoare de primăvară a demonstrat, în numai câteva ore, că Republica Moldova nu e un stat… pentru că politicienii ei – în totalitatea lor, la nivel central şi local, reprezentativ sau executiv – nu sunt capabili sau nu doresc, de fapt, să o facă să fie un stat… Asemenea situaţii-limită sunt cele care pun la încercare un stat şi îi developează temeiurile de a exista. Săptămâna trecută a devenit evident că, deocamdată, la 26 de ani de la dobândirea independenţei, Republica Moldova nu este un stat. Nu are temeiuri organice şi nici o elită capabilă să o administreze ca un stat. A rămas, din păcate pentru cetăţenii ei, o gubernie marginală a unui imperiu dispărut, căruia nu i-a păsat de viaţa oamenilor nici când exista”, scrie Adevărul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chişinău
16 °C
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:1,5 m/s
Mar
19 °C
Mie
20 °C
Joi
23 °C
Vin
23 °C
Sâm
20 °C

Curs oficial BNM 29 Mai 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6728 -0.0616
USD 16.8771 0.0237
RON 4.2434 -0.0202
UAH 0.6459 0.0016
RUB 0.2706 -0.0015
Arhivă Radio Chișinău