”Moldova Business Week”. Avantajele și riscurile Acordului de Asociere

  • 05 Iunie 2014 16:46
”Moldova Business Week”. Avantajele și riscurile Acordului de Asociere

Forumul ”Moldova Business Week” a început joi, 5 iunie, la Chișinău, cu întrunirea exportatorilor.

Discuțiile au fost inițiate de autorități care le-au explicat agenților economici avantajele, dar și riscurile Acordului de Asociere, ce urmează a fi semnat la sfârșitul acestei luni. 

În prezent, aproximativ jumătate din volumul exporturilor din Republica Moldova ajunge pe piața Uniunii Europene, iar alinierea la standardele comunitare va face produsele moldovenești mai competitive și pe alte piețe, a subliniat directorul Organizaţiei de Atragere a Investiţiilor şi Promovare a Exportului din Moldova, Dona Școla.

În opinia președintei Asociației Patronale din Industria Ușoară, Alexandra Can, relațiile comerciale ale Republicii Moldova rămân în urma celor diplomatice, astfel că ar trebui promovate mai insistent.

Oamenii de afaceri, la rândul lor, au menționat că se confruntă cu unele probleme la exportul de mărfuri în Uniunea Europeană. Vasile Dolghieru exportă miere în Germania și spune că unul dintre impedimente este lipsa în Republica Moldova a unui laborator performant de testare a calității produsului.

Totodată, exportatorii se pregătesc să ajungă cu mai multă marfă pe piața europeană, odată cu semnarea Acordului de Asociere și a celui de Liber Schimb, constată reprezentata unei firme germane care prestează servicii de transport în Republica Moldova, Ecaterina Șveț.

Forumul ”Molodova Business Week”  va continua până pe 12 iunie, când la Chișinău va sosi președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barosso, care va semna cu autoritățile de la Chișinău patru acorduri de finanțare, totalizând 54 de milioane de euro.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chişinău
7,12 °C
cer acoperit de nori
Umiditate:81 %
Vint:5,7 m/s
Thu
2 °C
Fri
-1 °C
Sat
0 °C
Sun
0 °C
Mon
2 °C

Curs oficial BNM 21 Noiembrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.2892 -0.0993
USD 17.4444 -0.0597
RON 4.0366 -0.0231
UAH 0.7220 -0.0013
RUB 0.2726 -0.0019
Arhivă Radio Chișinău